Monille joulun odotus tarkoittaa joulutortuilla ja
pipareilla herkuttelua. Meidän perheessä ehdoton ykkönen on glögikakku ja tämä
herkku onkin esiintynyt blogissani jo pari vuotta sitten (klik).
Tänä vuonna innostuin laittamaan mittasuhteet uusiksi.
Käytössä on ollut pienempi vuoka halkaisijaltaan 20 cm, reunojen korkeus 6 cm,
ja siten piparipohjan määrä on puolittunut. Glögikiille on kakun paras osa,
mutta sen määrää vähensin lähinnä käytännön syistä. Vannon Marlin glögin nimeen
ja on kiva, että puolen litran tiivistepullosta riittää kahteen kakkuun.
Mausteinen glögikakku
Pohja
150 g piparkakkuja
50 g voita tai margariinia
Täyte
4 liivatelehteä
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 dl tomusokeria
200 g tuorejuustoa
0,5 tl kanelia
0,5 tl jauhettua kardemummaa
1 appelsiinin raastettu kuori
3 rkl appelsiinin mehua
Pinnalle
3 liivatelehteä
2,5 dl glögitiivistettä
0,5 dl vettä
*Murskaa piparit (saa jäädä sattumia) ja sekoita joukkoon
sulatettu voi tai margariini. Painele pipariseos irtopohjavuoan (halkaisija
noin 20 cm) pohjalle. Nosta jääkaappiin.
*Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota
vaniljakastike. Sekoita tuorejuuston joukkoon tomusokeri, appelsiinin raastettu
kuori ja mausteet. Lisää vaniljavaahto tuorejuustoseokseen. Kuumenna
appelsiinin mehu ja sulata siihen liivatteet. Lisää liivateseos ohuena nauhana
täytteen sekaan. Kaada täyte pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa foliolla peitettynä
nelisen tuntia tai vaikka seuraavaan päivään.
*Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen ja anna liota
vähintään 5min. Sekoita glögi ja vesi. Lämmitä noin kolmisen ruokalusikallista
glögiseosta ja lisää siihen liivatteet. Lisää liivateseos lopun glögin joukkoon
ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Jos glögi vaahtoaa, ”kuori” vaahto pois,
koska se ei näytä kauniilta kakun päällä. Valele glögi ruokalusikallinen
kerrallaan kakun päälle. Näin vältät glögikiilteen valumisen täytteen sekaan.
Nosta kakku takaisin jääkaappiin hyytymään.
-Sini-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti