Jos kahtena vuonna peräkkäin tekee jotain, niin voidaan kai
jo puhua perinteestä. Viikolla olimmekin vanhoilla naapureilla viettämässä jo
perinteeksi muodostuneita piparinleipojaisia. Lapset leipoivat sen minkä
jaksoivat ennen muihin leikkeihin siirtymistä ja aikuiset jatkoivat, jotta
syötäväksi riittäisi valmiitakin pipareita. Taikinaa tietysti upposi jokaiseen
suuhun kiitettävä määrä.
Tänä vuonna oli kokeilussa uusi vähäsokerinen
piparitaikinavaihtoehto. Taikina maistui ihan oikealta piparitaikinalta –
tärkein ominaisuus. Tätä pystyi myös leipomaan ongelmitta. Valmiit piparit ovat
perinteisiin tottuneelle vähän mauttomia, mutta Pikkupirpana on näillä
onnessaan herkutellut ja se onkin tärkeintä. Sopisivat aikuisemmalle
herkuttelijalle ehkä parhaiten juustojen kaverina.
Vähäsokeriset piparkakut
200 g kuivattua taatelia
3 dl vehnäjauhoa
1 tl soodaa
1,5 rkl piparkakkumaustetta
125 g voita
1 muna
*Liota taateleita pari tuntia. Soseuta tehosekoittimella tai
sauvasekoittimella. Tässä hommassa sinnikkyys ja hyvää liotus palkitaan.
* Sekoita kuivat aineet taatelisoseen joukkoon. Lisää sulatettu
voi ja sekoita. Lisää muna.
*Laita jääkaappiin pariksi tunniksi ennen leivontaa. Taikina
on parhaiten leivottavissa jääkaappikylmänä.
*Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.
-Sini-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti