21. joulukuuta 2014

21. Piparinleivontaperinne



Jos kahtena vuonna peräkkäin tekee jotain, niin voidaan kai jo puhua perinteestä. Viikolla olimmekin vanhoilla naapureilla viettämässä jo perinteeksi muodostuneita piparinleipojaisia. Lapset leipoivat sen minkä jaksoivat ennen muihin leikkeihin siirtymistä ja aikuiset jatkoivat, jotta syötäväksi riittäisi valmiitakin pipareita. Taikinaa tietysti upposi jokaiseen suuhun kiitettävä määrä.

Tänä vuonna oli kokeilussa uusi vähäsokerinen piparitaikinavaihtoehto. Taikina maistui ihan oikealta piparitaikinalta – tärkein ominaisuus. Tätä pystyi myös leipomaan ongelmitta. Valmiit piparit ovat perinteisiin tottuneelle vähän mauttomia, mutta Pikkupirpana on näillä onnessaan herkutellut ja se onkin tärkeintä. Sopisivat aikuisemmalle herkuttelijalle ehkä parhaiten juustojen kaverina.


Vähäsokeriset piparkakut


200 g kuivattua taatelia
3 dl vehnäjauhoa
1 tl soodaa
1,5 rkl piparkakkumaustetta
125 g voita
1 muna

*Liota taateleita pari tuntia. Soseuta tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Tässä hommassa sinnikkyys ja hyvää liotus palkitaan.
* Sekoita kuivat aineet taatelisoseen joukkoon. Lisää sulatettu voi ja sekoita. Lisää muna.
*Laita jääkaappiin pariksi tunniksi ennen leivontaa. Taikina on parhaiten leivottavissa jääkaappikylmänä.
*Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia.


-Sini-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti