13. syyskuuta 2012

Syksyn satoa | Kauden kasviksia


Kotiin jäämisen myötä kohtasin ihan uudenlaisen ongelman …ruoka. Olen aina arkisin syönyt koulussa tai töissä. Kotona pitikin itse keksiä itselle ruokaa. Ongelma ei ollut se, ettenkö osaisi laittaa ruokaa. Osaan kyllä. Vaan se, että aina ei huvittaisi kokata. Ja ennen kaikkea se, että mitä sitä sitten kokkaisi. Aikaisemmin ruokaa tuli tehtyä kotona lähinnä viikonloppuisin tai loma-aikoina ja silloin yleensä tehtiin jotain ”parempaa” ruokaa. Entäs sitten sitä arkiruokaa?

Nyt lueskelen ahkerasti kaikki kauppojen reseptilehtiset. Surffailen etsimässä arkiruokareseptejä ja otan kaikki mahdolliset vinkit vastaan. Haluaisin kuitenkin syödä suht terveellisesti ja monipuolisesti, mutta arkisin kuitenkin edullisesti. Olen yrittänyt keksiä reseptejä, joissa hyödynnetään kauden kasviksia. Kesällä tuli syötyä paljon porkkanoita …ihania makeita kesäporkkanoita. Ei sillä, että pelkällä porkkanalla saisi mahaansa täyteen.

En ole koskaan ollut kaalilaatikon ystävä, mutta kun löysin Pirkan reseptiarkistosta hyvän kuuloisen reseptin niin pakkohan sitä oli kokeilla. Muokkasin reseptiä vähän omaan makuun. Hyvää tuli! Ihana syksyisen sadepäivän ruoka. 


Kaali-punajuurilaatikko

n 700 g kaalia
n 300 g punajuuria
1 sipuli
400 g jauhelihaa
1/2 dl risottoriisiä
1 rkl oreganoa
suolaa
mustapippuria
3 dl vettä
2,5 dl ruokakermaa

  • Suikaloi kaali, kuoritut punajuuret ja sipuli.
  • Ruskista jauheliha. Lisää joukkoon sipulit ja riisi. Anna niiden kuullottua. Mausta oreganolla, suolalla, pippurilla ja siirapilla.
  • Lisää joukkoon kaali ja vesi. Hauduta kannen alla noin 10 minuuttia, kunnes kaali on hieman pehmennyt. Lisää punajuuret ja sekoita.
  • Kaada seos uunivuokaan. Lisää vuokaan lopuksi ruokakerma. Kypsennä 200 asteessa noin 50 minuuttia. Peitä vuoka tarvittaessa kannella tai foliolla, ettei pinta tummu liikaa. Tarjoa puolukkasurvoksen tai -hillon kanssa.


Viikonloppuna käytiin miehen ukin luona poimimassa omenoita. Tai mies poimi, minä siivosin sillä aikaa ja isoukki toimitti ylpeänä lapsenvahdin virkaa. Omenasaaliista keittelin sosetta. En ole makeiden hillojen ystävä, joten suosin näitä itse tehtyjä. Riittää kaveriksi ainakin muutaman pannarin kanssa. Pannari on meillä ehkä eniten syöty herkku (ja herkkuja syödään jos jonkinlaisia …vaikka ei pitäisi).



































Onko sinulla jotain herkullisia syksyisiä ruokaideoita?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti