Anoppi haaveilee eläkevuosista ja otti vuoden alussa
varaslähdön uudelle harrastukselle PartyLiten konsulttina. Innokas esittelijä
tarvitsi innokkaita kutsujen emäntiä, joten tartuin tehtävään. Teema valikoitui
lähestyvien ystävänpäivien mukaan ja tarjoilun ideana oli helppoa ja
herkullista. Suolaista oli punajuuri-vuohenjuustopiirakka värinsä vuoksi ja
lisäksi poromousseleipiä. Makeana herkkuna oli tuota jo aiemminkin tekemääni helppoa suklaakakkua, kyytipoikana mansikkasosetta ja kermavaahtoa. Suklaa ja mansikat,
onko perinteisempää hurmausherkkua? Lisäksi kokeilin tehdä Red Velvet –
täytekeksejä. Niitäkin teemaan sopivan värin vuoksi. Ajatuksena oli tehdä
pieniä sydänkeksejä, mutta sopivaa muottia ei löytynyt omista leivontatarvikkeista,
eikä lähiruokakaupasta. Makuun tuo muodon puute ei onneksi vaikuttanut.
Punajuuri-vuohenjuustopiirakka
Pohja
2 isoa keitettyä perunaa
50 g voita tai margariinia
1 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Voit myös käyttää valmista ruis-perunataikinaa
Täyte
300 g punajuuria (eli pari isohkoa)
1 sipuli
öljyä pannulle
vuohenjuustopyramidi
1 dl ruokakermaa
2 munaa
loraus balsamicoa
noin 1 rkl kuitattua salviaa
mustapippuria
*Muusaa perunat. Lisää joukkoon pehmeä voi ja jauhot. Nypi
tasaiseksi taikinaksi. Painele piirakkavuoan pohjalle. Pistele haarukalla.
Esipaista 200 asteisessa uunissa 10min.
*Kuori ja raasta punajuuret hienoksi raasteeksi. Pilko
sipuli. Kuullota sipulit pannulla. Lisää punajuuret ja anna hautua hetki. Nosta
jäähtymään.
*Sekoita loput täytteen aineet keskenään. Lisää seos
punajuuriraasteen joukkoon ja kumoa täyte esipaistetun pohjan päälle.
*Paista 20-25min. Piirakka maistuu sekä lämpimänä, että
kylmänä.
Poromousse-leivät
Maalahdenlimppua tai vastaavaa
Mousse
150 g kylmäsavuporo-rouhetta
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl ruokakermaa
noin 15 maustekurkun viipaletta
muutama oksa tuoretta timjamia
mustapippuria
Kuivattuja karpaloita koristeluun
*Mittaa moussen aineet tehosekoittimeen ja sekoita
tasaiseksi. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.
*Leikkaa leivästä haluamasi muotoisia ja kokoisia paloja.
Pursota leiville moussea ja koristele kuivatuilla karpaloilla.
Red Velvet – täytekeksit
Resepti on käännetty löytämästäni englanninkielisestä reseptistä.
Siten määrät ovat vähän hassuja meille desejä ja grammoja mittaileville.
Keksit
120 g voita
1,2 dl sokeria
1 muna
1 tl vaniljauutetta
1 tl vaaleaa balsamicoa (muukin vaalea viinietikka käy,
meillä vain sattui olemaan tuota)
¼ tl suolaa
2 tl tummaa kaakaojauhetta
3 dl jauhoja
noin ½ tl punaista elintarvikeväriä
Täyte
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljauutetta
hyppysellinen suolaa
3,6 dl tomusokeria
*Vaahdota voi ja sokeri. Lisää vaniljauute, balsamico ja
muna. Sekoita hyvin.
*Sekoita joukkoon suola, kaakaojauhe ja elintarvikeväri.
Huolehdi, että taikina on tässä vaiheessa tasaisen värinen.
*Lisää jauhot. Kääri taikina tuorekelmuun ja anna jähmettyä
jääkaapissa ainakin tunti.
*Kauli taikina jauhojen kanssa ja ota muotilla haluamasi
mallisia pikkuleipiä. Taikinan leipominen hankaloituu sen lämmetessä, joten
leivo reippaalla tahdilla tai pidä taikinan osaa, jota et juuri käytä,
jääkaapissa odottamassa.
*Paista keksejä 190 asteisessa uunissa 6 – 8 minuuttia.
*Valmista täyte pehmentämällä ensin tuorejuusto
sähkövatkaimella. Lisää vaniljauute ja suola sekä tomusokeri pienissä erissä.
*Pursota täytettä keksin ”väärälle” puolelle ja paina toinen
keksi kanneksi. Valmiit keksit voi nostaa hetkeksi jääkaappiin, jotta täyte
jähmettyy. Niitä ei kuitenkaan kannata säilyttää pitkää aikaa kylmässä, ettei
keksin rapeus katoa.
Jos joku pääkaupunkiseutulainen on innostunut PartyLite –
kutsuista, voin välittää yhteydenottopyynnön anopille. Tämä ei ole maksettu
mainos vaan tapa kerätä pari ylimääräistä irtopistettä anopilta.
-Sini-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti