1. helmikuuta 2014

Kynttilöitä ja kutsuja



Anoppi haaveilee eläkevuosista ja otti vuoden alussa varaslähdön uudelle harrastukselle PartyLiten konsulttina. Innokas esittelijä tarvitsi innokkaita kutsujen emäntiä, joten tartuin tehtävään. Teema valikoitui lähestyvien ystävänpäivien mukaan ja tarjoilun ideana oli helppoa ja herkullista. Suolaista oli punajuuri-vuohenjuustopiirakka värinsä vuoksi ja lisäksi poromousseleipiä. Makeana herkkuna oli tuota jo aiemminkin tekemääni helppoa suklaakakkua, kyytipoikana mansikkasosetta ja kermavaahtoa. Suklaa ja mansikat, onko perinteisempää hurmausherkkua? Lisäksi kokeilin tehdä Red Velvet – täytekeksejä. Niitäkin teemaan sopivan värin vuoksi. Ajatuksena oli tehdä pieniä sydänkeksejä, mutta sopivaa muottia ei löytynyt omista leivontatarvikkeista, eikä lähiruokakaupasta. Makuun tuo muodon puute ei onneksi vaikuttanut.


 

Punajuuri-vuohenjuustopiirakka


Pohja
2 isoa keitettyä perunaa
50 g voita tai margariinia
1 dl vehnäjauhoja
1 dl ruisjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Voit myös käyttää valmista ruis-perunataikinaa

Täyte
300 g punajuuria (eli pari isohkoa)
1 sipuli
öljyä pannulle
vuohenjuustopyramidi
1 dl ruokakermaa
2 munaa
loraus balsamicoa
noin 1 rkl kuitattua salviaa
mustapippuria

*Muusaa perunat. Lisää joukkoon pehmeä voi ja jauhot. Nypi tasaiseksi taikinaksi. Painele piirakkavuoan pohjalle. Pistele haarukalla. Esipaista 200 asteisessa uunissa 10min.
*Kuori ja raasta punajuuret hienoksi raasteeksi. Pilko sipuli. Kuullota sipulit pannulla. Lisää punajuuret ja anna hautua hetki. Nosta jäähtymään.
*Sekoita loput täytteen aineet keskenään. Lisää seos punajuuriraasteen joukkoon ja kumoa täyte esipaistetun pohjan päälle.
*Paista 20-25min. Piirakka maistuu sekä lämpimänä, että kylmänä.



Poromousse-leivät


Maalahdenlimppua tai vastaavaa

Mousse
150 g kylmäsavuporo-rouhetta
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1,5 dl ruokakermaa
noin 15 maustekurkun viipaletta
muutama oksa tuoretta timjamia
mustapippuria

Kuivattuja karpaloita koristeluun

*Mittaa moussen aineet tehosekoittimeen ja sekoita tasaiseksi. Maista ja mausta tarvittaessa lisää.
*Leikkaa leivästä haluamasi muotoisia ja kokoisia paloja. Pursota leiville moussea ja koristele kuivatuilla karpaloilla.


Red Velvet – täytekeksit


Resepti on käännetty löytämästäni englanninkielisestä reseptistä. Siten määrät ovat vähän hassuja meille desejä ja grammoja mittaileville.

Keksit
120 g voita
1,2 dl sokeria
1 muna
1 tl vaniljauutetta
1 tl vaaleaa balsamicoa (muukin vaalea viinietikka käy, meillä vain sattui olemaan tuota)
¼ tl suolaa
2 tl tummaa kaakaojauhetta
3 dl jauhoja
noin ½ tl punaista elintarvikeväriä

Täyte
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 tl vaniljauutetta
hyppysellinen suolaa
3,6 dl tomusokeria

*Vaahdota voi ja sokeri. Lisää vaniljauute, balsamico ja muna. Sekoita hyvin.
*Sekoita joukkoon suola, kaakaojauhe ja elintarvikeväri. Huolehdi, että taikina on tässä vaiheessa tasaisen värinen.
*Lisää jauhot. Kääri taikina tuorekelmuun ja anna jähmettyä jääkaapissa ainakin tunti.
*Kauli taikina jauhojen kanssa ja ota muotilla haluamasi mallisia pikkuleipiä. Taikinan leipominen hankaloituu sen lämmetessä, joten leivo reippaalla tahdilla tai pidä taikinan osaa, jota et juuri käytä, jääkaapissa odottamassa.
*Paista keksejä 190 asteisessa uunissa 6 – 8 minuuttia.
*Valmista täyte pehmentämällä ensin tuorejuusto sähkövatkaimella. Lisää vaniljauute ja suola sekä tomusokeri pienissä erissä.
*Pursota täytettä keksin ”väärälle” puolelle ja paina toinen keksi kanneksi. Valmiit keksit voi nostaa hetkeksi jääkaappiin, jotta täyte jähmettyy. Niitä ei kuitenkaan kannata säilyttää pitkää aikaa kylmässä, ettei keksin rapeus katoa.



Jos joku pääkaupunkiseutulainen on innostunut PartyLite – kutsuista, voin välittää yhteydenottopyynnön anopille. Tämä ei ole maksettu mainos vaan tapa kerätä pari ylimääräistä irtopistettä anopilta.

-Sini-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti