Eilen tuli pyöreitä vuosia täyteen. Joskus aiemmin
suunnittelin kovasti viettäväni kolmekymppisiä suurieleisesti isoilla juhlilla,
mutta kun tuo Pikkujätti on vielä niin kovin pieni hoitoon vietäväksi, muuttuivat
suunnitelmat huomattavasti hillitymmiksi. Lopputuloksena olivat juuri tähän
hetkeen sopivat juhlinnat ihanien ystävien ja perheen parissa.
Koska nyt oli vuorossa omat juhlat, päätin tehdä kakun, joka
olisi juuri minun näköinen. Päädyin suklaakakkuun lakritsi-salmiakkitäytteellä.
Ja koristelu oli arvatenkin mustavalkoinen. Suklaakakkupohjan reseptin bongasin
syksyn Koko Suomi leipoo – ohjelmasta, ja olen varsin ihastunut tähän toimivaan
ohjeeseen. Pohja saattaa vaikuttaa hankalalta tai työläältä, mutta ei
todellisuudessa ole teknisesti mitenkään erityisen vaativa. Tiskiä tosin tulee
jokunen kulho enemmän, kuin perus sokerikakkupohjaa leipoessa. Kakun
koristeluidean kopioin Kinuskikissalta.
Suklaa-salmiakki – kakku
Pohja
150 g voita
150 g tummaa suklaata
5 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/3 dl kaakaojauhetta
1/3 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
Kostutus
1,5 – 2 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria
Täyte
1 pussi Hopeatoffeeta (miinus pari, jotka päätyivät leipurin
suuhun)
2 dl kuohukermaa
1 dl vispikermaa
½ pussia turkinpippurirouhetta
Kreemi
50 g tuorejuustoa
50 g voita
2 – 3 rkl tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta
Päälle
2 pötköä marsipaania
*Sulata voi ja suklaa kattilassa miedolla lämmöllä. Sekoita
vehnäjauho, kaakaojauhe, perunajauho ja leivinjauhe keskenään.
*Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vaahdota valkuaiset ja ½
dl sokeria kovaksi vaahdoksi. Valkuaista vaahdottaessa on tärkeätä käyttää
puhtaita ja kuivia kippoa ja vatkainta. Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset ja
1 dl sokeria kuohkeaksi vaahdoksi. Keltuaisten vatkaaminen ei ole niin tarkkaa
puuhaa, joten voit käyttää samaa vatkainta kuin valkuaisiin ilman välitiskiä.
*Lisää voi-suklaaseos ja kuivat aineet keltuaisvaahtoon.
Kuivat aineet mielellään siivilän läpi. Sekoita varovasti, jotta taikina pysyy
kuohkeana.
*Lisää taikinan joukkoon valkuaisvaahto kevyesti sekoittaen.
*Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun
irtopohjavuokaan (halkaisija 23cm). Vuoan pohjan voi myös vuorata
leivinpaperilla kakun irrottamista helpottamaan.
*Paista pohjaa 175 asteisessa uunissa 50 – 60min.
*Laita kattilaan kuohukerma ja hopeatoffeet. Sekoittele
miedolla lämmöllä kunnes toffeet ovat kokonaan sulaneet. Anna jäähtyä. Seoksen
tulee olla täysin jäähtynyttä ennen vatkausta, joten tämä vaihe kannattaa tehdä
jo vaikka päivää aikaisemmin, jos mahdollista.
*Vaahdota jäähtynyt seos. Vatkaa vispikerma toisessa
kulhossa vaahdoksi ja lisää hopeatoffeevaahdon sekaan. Lisää joukkoon
turkinpippurirouhe.
*Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kokoa kakku.
Kostuta kerrokset vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Täytettä on juuri
sopivasti kahteen väliin. Jos kokoat kakun tarjoilua edeltävänä päivänä,
vähempi kostutus riittää. Samana päivänä tarjoiltavaa kakkua kannattaa
kostuttaa hiukkasen enemmän. Nosta kakku jääkaappiin.
*Sekoita kreemin ainekset keskenään. Vatkaa seosta parin
minuutin ajan, jotta siitä tulee kuohkeaa. Levitä ohuelti kakun päälle ja
reunoille. Nosta kakku jääkaappiin marsipaanin kaulimisen ajaksi, jotta kreemi
vähän kovettuu. Kreemi ei ole pakollinen osa kakkua, mutta helpottaa siistin
marsipaanikuorrutuksen onnistumista.
*Kauli marsipaani tomusokeria apuna käyttäen. Nosta kaulittu
levy kakun päälle ja siisti reunat. Koristele.
Juhlan kunniaksi minua muistettiin 30 ruusulla. Varmasti
isoin saamani ruusukimppu.
-Sini-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti