8. helmikuuta 2014

30 ruusua ja kakku



Eilen tuli pyöreitä vuosia täyteen. Joskus aiemmin suunnittelin kovasti viettäväni kolmekymppisiä suurieleisesti isoilla juhlilla, mutta kun tuo Pikkujätti on vielä niin kovin pieni hoitoon vietäväksi, muuttuivat suunnitelmat huomattavasti hillitymmiksi. Lopputuloksena olivat juuri tähän hetkeen sopivat juhlinnat ihanien ystävien ja perheen parissa.

Koska nyt oli vuorossa omat juhlat, päätin tehdä kakun, joka olisi juuri minun näköinen. Päädyin suklaakakkuun lakritsi-salmiakkitäytteellä. Ja koristelu oli arvatenkin mustavalkoinen. Suklaakakkupohjan reseptin bongasin syksyn Koko Suomi leipoo – ohjelmasta, ja olen varsin ihastunut tähän toimivaan ohjeeseen. Pohja saattaa vaikuttaa hankalalta tai työläältä, mutta ei todellisuudessa ole teknisesti mitenkään erityisen vaativa. Tiskiä tosin tulee jokunen kulho enemmän, kuin perus sokerikakkupohjaa leipoessa. Kakun koristeluidean kopioin Kinuskikissalta.




Suklaa-salmiakki – kakku


Pohja
150 g voita
150 g tummaa suklaata
5 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1/3 dl kaakaojauhetta
1/3 dl perunajauhoja
1,5 tl leivinjauhetta

Kostutus
1,5 – 2 dl maitoa
1 tl vaniljasokeria

Täyte
1 pussi Hopeatoffeeta (miinus pari, jotka päätyivät leipurin suuhun)
2 dl kuohukermaa
1 dl vispikermaa
½ pussia turkinpippurirouhetta

Kreemi
50 g tuorejuustoa
50 g voita
2 – 3 rkl tomusokeria
1 rkl kaakaojauhetta

Päälle
2 pötköä marsipaania

*Sulata voi ja suklaa kattilassa miedolla lämmöllä. Sekoita vehnäjauho, kaakaojauhe, perunajauho ja leivinjauhe keskenään.
*Erottele valkuaiset ja keltuaiset. Vaahdota valkuaiset ja ½ dl sokeria kovaksi vaahdoksi. Valkuaista vaahdottaessa on tärkeätä käyttää puhtaita ja kuivia kippoa ja vatkainta. Vatkaa toisessa kulhossa keltuaiset ja 1 dl sokeria kuohkeaksi vaahdoksi. Keltuaisten vatkaaminen ei ole niin tarkkaa puuhaa, joten voit käyttää samaa vatkainta kuin valkuaisiin ilman välitiskiä.
*Lisää voi-suklaaseos ja kuivat aineet keltuaisvaahtoon. Kuivat aineet mielellään siivilän läpi. Sekoita varovasti, jotta taikina pysyy kuohkeana.
*Lisää taikinan joukkoon valkuaisvaahto kevyesti sekoittaen.
*Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun irtopohjavuokaan (halkaisija 23cm). Vuoan pohjan voi myös vuorata leivinpaperilla kakun irrottamista helpottamaan.
*Paista pohjaa 175 asteisessa uunissa 50 – 60min.

*Laita kattilaan kuohukerma ja hopeatoffeet. Sekoittele miedolla lämmöllä kunnes toffeet ovat kokonaan sulaneet. Anna jäähtyä. Seoksen tulee olla täysin jäähtynyttä ennen vatkausta, joten tämä vaihe kannattaa tehdä jo vaikka päivää aikaisemmin, jos mahdollista.
*Vaahdota jäähtynyt seos. Vatkaa vispikerma toisessa kulhossa vaahdoksi ja lisää hopeatoffeevaahdon sekaan. Lisää joukkoon turkinpippurirouhe.

*Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan. Kokoa kakku. Kostuta kerrokset vaniljasokerilla maustetulla maidolla. Täytettä on juuri sopivasti kahteen väliin. Jos kokoat kakun tarjoilua edeltävänä päivänä, vähempi kostutus riittää. Samana päivänä tarjoiltavaa kakkua kannattaa kostuttaa hiukkasen enemmän. Nosta kakku jääkaappiin.

*Sekoita kreemin ainekset keskenään. Vatkaa seosta parin minuutin ajan, jotta siitä tulee kuohkeaa. Levitä ohuelti kakun päälle ja reunoille. Nosta kakku jääkaappiin marsipaanin kaulimisen ajaksi, jotta kreemi vähän kovettuu. Kreemi ei ole pakollinen osa kakkua, mutta helpottaa siistin marsipaanikuorrutuksen onnistumista.

*Kauli marsipaani tomusokeria apuna käyttäen. Nosta kaulittu levy kakun päälle ja siisti reunat. Koristele.





Juhlan kunniaksi minua muistettiin 30 ruusulla. Varmasti isoin saamani ruusukimppu.



-Sini-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti