23. lokakuuta 2014

Ensilumi



Tänään on ihmetelty ensilunta. Tosin lähinnä vain ikkunasta, sillä täällä pidetään pienten kuumepotilaiden kanssa sairastupaa. 






 
Kylmän tulo on uudessa kodissa tarkoittanut tulisijojen kunnon tutkailua, hormien lämmittelyä ja polttopuiden kantoa.





-Sini-

10. lokakuuta 2014

Mutakakku goes black



Suklaalevysuosikkini ovat aina olleet niitä siniseen käärittyjä. Aina ennen kuin siskoni mainosti minulle Maraboun Black –suklaata – täydellinen yhdistelmä suklaata ja salmiakkia. Herkkua onkin kulunut levy jos toinenkin. Yhtä levyä tuhotessa mietin, miten suklaa toimisi leivonnassa. Sopivan vieraan osuessa kohdalle testasin mutakakkutyyppistä kakkua, jossa käytin tumman suklaan sijaan Black-suklaata ja hyväähän siitä tuli. Nyt siskon perheineen kyläillessä kokeilin uudestaan ihan vain varmistaakseni maun ja hyvältähän tuo maistui edelleen.

Mutakakku goes black


200 g voita
180 g (levy) Marabou Black –suklaata
4 kananmunaa
2 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

*Sulata voi miedolla lämmöllä kattilassa. Laita sekaan paloiteltu suklaa ja sekoittele kunne suklaa on kokonaan sulanut. Nosta jäähtymään.
*Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää varovasti suklaaseos. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan varovasti sekoittaen.
*Kaada taikina irtopohjavuokaan (halkaisija 23 cm), jonka pohja on peitetty leivinpaperilla.
*Paista 225 asteisessa uunissa ala tai keskitasolla 12 minuuttia.
*Jäähdytä ja anna jähmettyä kylmässä seuraavaan päivään.
*Tarjoile vaniljajäätelön tai kermavaahdon kanssa.




Jos kakkua ei jaksa leipoa, voi suklaan onneksi aina syödä ihan sellaisenaan.

-Sini-

4. lokakuuta 2014

Uusi koti



Meillä on uusi koti. Ihana koti. Unelmien koti. Unelman, jonka ei olisi toivonut vielä toteutuvan. Talo on miehen isoukin 20-luvulla rakentama hirsitalo, jota kevääseen asti asusti miehen ukki, lasten isoukki. Kovasti olisimme toivoneet, että talossa olisi vielä voinut kyläillä, juoda teetä kera paahtoleivän, kuunnella tarinoita menneistä. Katsoa, kun Pikkupirpana onnessaan käveli pieni käsi isoukin isosta kädestä kiinni pitäen, vanhus ja lapsi vähän hoiperrellen toisiaan tukien.

Isoukin toiveena oli, että talo pysyy suvussa. Olemme iloisia siitä, että saimme tämän toiveen toteuttaa. Kotiinsa astelee nyt neljäs ja viides polvi samaa sukua. 



Tekemistä riittää. Syyskuu vierähti raivaus, siivous ja muuttopuuhissa. Nyt etsitään tavaroille uusia paikkoja, sisustetaan ja suunnitellaan remontteja. Jatkossa blogissakin on varmasti enemmän sisustus- ja remonttijuttuja kaiken leipomisen ohella.


-Sini-

31. elokuuta 2014

Jäätelö(kakku)kesän muisto



Säät ovatkin olleet jo hetken varsin syksyisiä. Tänäänkin ihanasta auringonpaisteesta huolimatta tuntui ilmassa selkeä syksyinen kirpeys kesän lämmön sijaan. Huomenna syksy sitten alkaa virallisesti. Ja näyttää kovasti siltä, että meille syksy tuo tulleessaan kaikenlaista uutta ja jännää. Muutoksia elämään.

Kesä jää pikkuhiljaa muistoihin kaikkien syksyisten juttujen tieltä. Niin kiva kuin kesä onkin, ilahdun kyllä joka vuosi syksyn tulosta. Taidan olla vähän syksyihminen ja nautin raikkaan kirpeistä syyssäistä. Ja jopa sateista. Tai ehkä vain kesän akkujen lataus tuo sen tunteen, että syksyllä on energiaa aloittaa monta uutta projektia.

Kesään kuuluu itsellä aina hillitön – jopa kohtuuton – jäätelön syönti. Joskus tuntuu, että koko kesän voisi elää pelkällä jäätelöllä. Tänä kesänä tuli luettua monta jäätelökakkureseptiä ja haaveiltua oikeastaan koko kesän herkullisesta jäätelökakusta. Pohdin ja pohdin, mikä olisi juuri se oikea makukombo, jolla haavetta lähtisi toteuttamaan. Kesän loppumetreillä ystävien kyläillessä päätin kokeilla. Ja kyllä tämä kakku ohitti omalla jäätelöiden suosikkilistalla kaikki tai ainakin lähes kaikki kauppojen pakastealtaiden herkkujäätelöt.

Kinuski-pistaasi-jäätelökakku


Kinuskikastike
1,5 dl kuohukermaa
1,5 dl fariinisokeria

Pohja
noin 150 g toffee täytekeksejä (Ballerina)
25 g voita tai margariinia

Täyte
1 litra vaniljakermajäätelöä
130 g valkoista suklaata
noin 100 g pistaasipähkinöitä
kinuskikastike

*Tee kinuskikastike hyvissäajoin etukäteen, jotta se ehtii jäähtyä. Kuumenna kerma ja fariinisokeri kattilassa ja keittele miedolla lämmöllä kymmenisen minuuttia.
*Ota jäätelö pois pakastimesta, kun aloitat kakun pohjan teon, jotta se ehtii vähän pehmetä.
*Murskaa keksit täytteineen ja lisää sekaan sulatettu voi tai margariini. Levitä seos irtopohjavuon (halkaisija noin 20 cm) pohjalle. Nosta jääkaappiin hetkeksi.
*Rouhi jääkaappikylmä valkosuklaa. Kuori ja rouhi pistaasipähkinät. Nostele noin puolet pehmenneestä jäätelöstä keksipohjan päälle. Levitä päälle kinuski, valkosuklaa (säästä osa koristeluun) ja pistaasipähkinät (säästä osa koristeluun). Nostele sitten loput jäätelöstä peittämään täyte.
*Laita kakku hyvin peitettynä pakastimeen odottamaan tarjoilua. Kuitenkin vähintään pariksi tunniksi.
*Ota kakku pakastimesta juuri ennen tarjoilua ja koristele lopuilla valkosuklaa- ja pistaasirouheilla. 





Huomisesta alkaen voi sitten virallisesti keskittyä syksyisempiin resepteihin, teen juotiin ja vesilätäköissä hyppelyyn.

-Sini-

10. elokuuta 2014

Keittiö ♥



Viime syksynä tuskailin keittiömme remonttikaaosta (klik) ja siihen se juttu täällä blogissa sitten jäikin. Valmista kuitenkin tuli siitäkin huolimatta, että remontti osui lopulta varsin huonoon ajankohtaan. Työtä tehtiin reippaaseen tahtiin ja ihmeellisiin kellonaikoihin, jotta ruokahuolto saatiin taas toimimaan. Viimeistelyjä tehtiin sitten sitä mukaan, kun ehti.

Sanotaan, että keittiö on kodin sydän. Ja nyt ymmärrän miksi. Vaikka remppa tehtiin pienellä budjetilla, enkä siten päässyt kaikkia visioitani toteuttamaan, olen ollut enemmän kuin tyytyväinen lopputulokseen. Muutos piristi kummasti koko asunnon – tai ainakin alakerran – ilmettä. Ja kun vanhan keittiön epäloogisuuksista päästiin eroon, on tuolla ollut ilo kokkailla.






Seuraavia remonttihaasteita odotellessa.

-Sini-