…tai oikeastaan yksi marja ja kaksi versiota samaisesta
leivoksesta.
Helmikuu on ollut varsin hektinen. Ohjelmassa on ollut
paljon kaikkea kivaa ja ennen kaikkea paljon kaikkea leipomista. Niin paljon
kaikkea, etten ole ehtinyt tänne mitään päivittelemään, vaikka ainakin
leivontajuttuja olisi riittämiin. Toisaalta myös kuvien räpsiminen aamun
pimeydessä tai illan pimeydessä on sen verran ankeaa, että on monesti jäänyt
räpsimättä ja onhan sitä nyt vähän hassua postailla reseptejä ilman kuvia.
Ystävänpäivänä muistin työkavereita puolukkaleivoksilla ja
niiden päästyä suureen suosioon hyödynsin samaa melkein samaa reseptiä
kynttiläkutsukahvitteluiden tarjottavana.
Puolukka-mantelileivokset
Pohja
250 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
2 keltuaista
3 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
250 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
2 keltuaista
3 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
noin 100 g mantelirouhetta
Toisessa versiossa tein puolikkaan taikinan, joten leivoksia
tuli vähemmän, mutta korkeampia.
Puolukkamousse
4 liivatelehteä
2,5 dl Flora vanillaa
200 g tuorejuustoa
(130 g valkosuklaata)
1,5 dl sokeria (1dl sokeria riittää, jos käytät moussessa
valkosuklaata)
2,5 dl puolukkaa
Mantelikrokantti
2 dl sokeria
1 rkl voita
1 maustemitta suolaa
40 g mantelilastuja
*Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuainen. Sekoita kuivat
aineet keskenään ja lisää sen jälkeen nopeasti taikinan joukkoon. Kääri taikina
muovikelmuun ja nosta vähintään puoleksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään.
Kauli jähmettynyt taikina ohueksi levyksi uunipellille jauhoja apuna käyttäen.
Paista 200 asteisessa uunissa noin 10
minuuttia.
*Leikkaa yhä lämmin pohjalevy sopivan kokoiseksi käyttämääsi
astiaa/vuokaa varten. Anna jäähtyä ja nosta reunalliseen astiaan, joka on
vuorattu kelmulla tai leivinpaperilla tai käytä kulmikasta reunavuokaa.
*Laita liivatelehdet likoamaan. Vaahdota flora vanilla.
Sulata valkosuklaa ja sekoita tuorejuuston sekaan. Lisää tuorejuusto ja sokeri
vaniljavaahtoon. Soseuta puolukat ja lisää vaahtoon. Jätä vähän mehua
liivatteita varten. Lämmitä mehu ja liota siihen liivatteet. Lisää ohuena
nauhana vaahdon joukkoon kokoajan sekoittaen. Kaada mousse pohjan päälle ja
nosta jääkaappiin hyytymään.
*Sulata sokeri paksupohjaisessa kattilassa korkealla
lämmöllä. Vältä turhaa sekoittamista. Sekoita sulan sokerin sekaan voi ja
suola, sekä lopuksi nopeasti mantelilastut. Kaada uunipellin päällä olevalle
leivinpaperille, peitä toisella palalla leivinpaperia ja kauli ohueksi. Tämä
tulee tehdä nopeasti. Anna jäähtyä. Jäähtyneestä krokantista voi käsin murtaa
sopivia paloja leivosten koristeluun.
Tänään satoi ja paistoi samaan aikaan …eikös se ole kesän
tai ainakin kevään merkki!
-Sini-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti