Onnellista alkanutta vuotta 2013!
Joulu oli ja meni. Meidän perhe sai joululahjaksi
noroviruksen. Tuo kutsumaton vieras vei voimat niin, että kaikki suunniteltu
kiva jäi tekemättä, jouluherkut syömättä ja pari blogikirjoitusta
kirjoittamatta. Ehkä vielä palailen yhden jokseenkin jouluisen aiheen kanssa
vähän myöhemmin …mutta ensin otetaan vastaan uusi vuosi.
Olin jotenkin erehtynyt kuvittelemaan, että uuden vuoden
juhlinta lapsiperheiden kesken olisi jotenkin rauhallista, ehkä jopa
seesteistä. Kuinka väärässä sitä voikaan olla. Kun lapsia oli monta, ilo
korkealla ja herkkuja niin, että sokerihumala oli taattu, voi vauhdin määrää
vain kuvitella. Silmät olisi saanut olla selässäkin kun lapsia sinkoili joka
suunnasta. Siinä menossa ei itsekkään voinut olla mutrusuuna ja varmasti tuli
naurettua enemmän kuin monina aikaisempina uusina vuosina yhteensä.
Herkkuja, sekä suolaisia että makeita, oli pöydän täydeltä
tarjolla. Ja tulihan niitä herkuteltua. Onneksi tuon herkuttelu meni vielä vanhan
vuoden piikkiin. Itsekin intouduin vähän leipomaan, sillä halusin kokeilla mieleen
juolahtanutta suklaa-puolukkakakku ideaa. Taisi olla onnistunut idea sillä
kakku katosi vauhdilla parempiin suihin ja surkeaa kummoisemmat kuvat jäikin
sitten ottamatta. Parempi niin päin …leipurin saama suurin kiitos onkin, että
herkut maistuvat.
Suklaa-puolukkamoussekakku
Pohja
180g tummaa suklaata
125g voita
3 munaa
2,5dl sokeria
1tl vaniljasokeria
2dl vehnäjauhoja
Täyte
3 liivatelehteä
n 1,5dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (Flora Vanilla tai
vastaava)
200g tuorejuustoa
1dl sokeria
2,5dl puolukoita
tilkka mehua
*Sulata voi kattilassa. Nosta kattila liedeltä ja lisää
suklaa. Sekoittele kunnes kaikki suklaa on sulanut.
*Vatkaa munat. Lisää
suklaavoiseos munien joukkoon. Lisää sokerit ja jauhot.
*Kaada leivinpaperilla
vuorattuun noin puolen pellin kokoiseen uunivuokaan. Paista 180 asteessa noin
30min.
*Anna pohjan jäähtyä. Leikkaa pohjasta irtopohjavuoan
kokoinen pala ja nosta vuoan pohjalle paistaessa päällä ollut puoli alaspäin.
*Laita liivatteet likoamaan. Vatkaa vaniljavaahto. Lisää
tuorejuusto, sokeri ja soseutetut (saa olla sattumia) puolukat.
*Tarkista makeus
ja lisää sokeria tarvittaessa. Vaahdon ei pidä olla liian makea, jotta se pienellä
happamuudella tasapainottaa melkoisen makeaa suklaapohjaa.
*Liuota liivatelehdet
kuumaan mehutilkkaan ja lisää vaahtoon ohuena nauhana kokoajan sekoittaen.
*Kaada vaahto vuokaan suklaapohjan päälle. Peitä vuoka foliolla ja nosta
jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi.
*Puolukoiden sijasta voisi käyttää hyvin myös karpaloita tai
vaikkapa vadelmia. Sokerin määrä on silloin hyvä tarkistaa eli lisäillä
pikkuhiljaa ja maistella.
Pientä suolaistakin tuli pyöräytettyä. Tämän ohjeen anoppi
on bongannut Neljän tähden illallinen – ohjelmasta ja minä anopilta. Hyvä ja
helppo vuohenjuuston ystävän resepti.
Vuohenjuustokiekot
lehtitaikinaa
vuohenjuustoa
kirsikkatomaatteja
koristeeksi basilikaa
*Leikkaa ohuehkoksi kaulitusta lehtitaikinalevystä muotilla
vähän vuohenjuustoa suurempia kuvioita. Aseta kunkin taikinapalan päälle siivu
vuohenjuustoa ja puolikas kirsikkatomaatti. *Voitele reunat munalla ja paista
225 asteessa reilu 10min.
*Koristele basilikan lehdillä.
*Maistuvat ehkä
parhailta hivenen lämpiminä, mutta hyviltä myös kylmänä.
Mitähän kaikkea tämä vuosi tuo tullessaan? Siitä voi olla
varma, että vuodesta tulee hyvin erilainen kuin edellisestä – niin hyvässä kuin
pahassa. Jännityksellä jään odottamaan…
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti