Vietimme viikonlopun appivanhempien mökillä viettämässä Suuren kurpitsan juhlaa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun mekin ihan oikeasti
onnistuimme näitä juhlia juhlimaan. Juhlat olivat kiva versio Halloweenista - mökkikauden
päättäjäiset kurpitsaherkuilla höystettynä.
Kuvat TH |
Pikkuneidin ukki teki suuren työn ja työsti kurpitsasta mahtavan
kynttilälyhdyn, joka irvisteli upeasti yön pimeydessä. Kurpitsan sisälmykset
päätyivät lounaskeitoksi ja kurpitsapiirakaksi. En ole koskaan aikaisemmin
leiponut tai edes syönyt kurpitsapiirakasta. Tämän reseptin bongasin Neljän
tähden illallinen –ohjelmasta ja suuren kurpitsan juhla oli oiva hetki testata
reseptiä. Hyvää oli! Makumaailma oli mielestäni sellainen, että piirakka sopii
hyvin talven ja joulun juhliin tai vaikka glögin seuraksi. Herkuttelimme
piirakan rippeillä vielä kotiin päästyäkin ja totesimme, että tämä herkku oli
oikeastaan parasta seuraavana päivänä seistyään vuorokauden jääkaapissa. Maut
olivat tasaantuneet, eikä mikään mauste kivunnut yli muiden.
Maailman paras kurpitsapiirakka
Pohja
noin puoli pakettia Digestivekeksejä
75 – 100g voita
2rkl sokeria
kananmunanvalkuainen
Täyte
noin 5 dl tuoreesta kurpitsasta kaavittua kurpitsapyreetä
2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa + 1 munankeltuainen
1 rl sitruunankuorta
1/2 tl suolaa
1/4 tl neilikkaa
1/4 tl muskottipähkinää
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa + 1 munankeltuainen
1 rl sitruunankuorta
1/2 tl suolaa
1/4 tl neilikkaa
1/4 tl muskottipähkinää
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1/2 tl kardemummaa
vajaa 1,5 dl sokeria
noin 3/4 dl fariini sokeria
vajaa 1,5 dl sokeria
noin 3/4 dl fariini sokeria
Murskaa keksit, lisää sokeri ja voisula (niin, että taikinasta tulee helposti muovattava, mutta ei liian pehmeää). Painele taikina voideltuun vuokaan tai lasiseen piirakkavuokaan ilman voitelua. Voitele taikina munanvalkuaisilla. Paista 190 asteessa noin 20 min, kunnes kauniin kultainen väri. Jäähdytä.
Nosta uunin lämpötila 220 asteeseen. Sekoita sokerit,
mausteet, suola sekä sitruunankuori isossa astiassa. Lisää sekaan munat,
sekoita. Lisää kurpitsa ja kerma. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle, paista
220 asteessa 20 minuuttia. Pudota uunin lämpötila 175 asteeseen ja paista noin 40-50
minuuttia. Jäähdytä 2 tunnin ajan ennen tarjoilua tai seuraavaan päivään.
Tarjoile jäätelön, kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kanssa.
Juhlitaanko teillä Halloweenia, kurpitsan juhlaa tai muita
syksyisiä juhlia ennen pikkujoulukauden alkua?
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti