Minut tuntevat saattavat kovasti kummastella tuota otsikkoa.
En nimittäin vuosiin ole ollut kovinkaan innostunut joulusta. Mietin jopa
välillä, että luovun koko joulun juhlimisesta. Lapsena rakastin joulua …ja
jossain vaiheessa rupesinkin miettimään, että mikäköhän tässä jouluhommassa on
nyt mennyt pieleen. Lapsena joulun odotukseen kuului lahjojen tekoa, lahjojen
paketointia, joulukonvehteja, piparkakkuja, piparkakkutaloja. Kaikkea sellaista
kivaa, mitä tehtiin yhdessä isovanhempien, vanhempien ja sisarusten kanssa.
Jossain vaiheessa kaikki kiva muuttui kiireeksi, kaupoissa juoksemiseksi
jouluryysiksessä, väkinäistä lahjojen ostamista …ei ihme, että into laantui.
Tänä jouluna päätin palata etsimään sitä lapsuuteen
unohtunutta joulutunnelmaa. Unohdan kiireen ja stressin, nautin itse
tekemisestä ja kaikesta pienestä väkertämisestä mielellään ihanien läheisten
kanssa. Päätös ei tässä ihan riittänyt, sillä tuntui, että joulutunnelma oli
edelleen hukassa, vaikka ympärillä ihmiset jo rupesivat puhumaan joulujutuista
ja kauppojen hyllyt notkuu kaikenlaista joulukivaa (ja joulukrääsää). Viime
viikolla veljeni soitti ja kysyi ehdittäisiinkö tehdä yhdessä joulukonvehteja …ja
sieltä se joulutunnelma löytyi. Sillä sitähän se joulu parhaimmillaan on …olemista
ja tekemistä yhdessä.
Eksyin myös Stockmannin Argos-halliin tutustumaan tämän
vuoden joulutrendeihin. Kaikkea kivaa siellä osui silmään, mutta päätin jättää
joulukoristeiden hankinnan vielä hautumaan. Mukaan tarttui kyllä
joulusisustusvalot. Niitä olen nyt monena iltana ihastellut, niitä ja
kynttilöitä …tunnelmavalaistuksessa elellään.
Viikonloppuna herkuteltiin myös vuoden ensimmäisellä
Glögikakulla. Tämä on meidän perheen ehdottomasti yksi suurimpia jouluherkkuja
ja näin joulua odotellessa ja jouluna näitä tulee leivottua useampikin.
Mausteinen glögikakku
Pohja
300 g piparkakkuja
100 g voita tai margariinia
Täyte
4 liivatelehteä
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 dl tomusokeria
200 g tuorejuustoa
0,5 tl kanelia
0,5 tl jauhettua kardemummaa
1 appelsiinin raastettu kuori
3 rkl appelsiinin mehua
Pinnalle
4 liivatelehteä
3 dl glögitiivistettä
1 dl vettä
Murskaa piparit (saa jäädä sattumia) ja sekoita joukkoon
sulatettu voi tai margariini. Painele pipariseos irtopohjavuoan pohjalle. Nosta
jääkaappiin.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota
vaniljakastike. Sekoita tuorejuuston joukkoon tomusokeri, appelsiinin raastettu
kuori ja mausteet. Lisää vaniljavaahto tuorejuustoseokseen. Kuumenna
appelsiinin mehu ja sulata siihen liivatteet. Lisää liivateseos ohuena nauhana
täytteen sekaan. Kaada täyte pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa foliolla peitettynä
nelisen tuntia tai vaikka seuraavaan päivään.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen ja anna liota
vähintään 5min. Sekoita glögi ja vesi. Lämmitä noin kolmisen ruokalusikallista
glögiseosta ja lisää siihen liivatteet. Lisää liivateseos lopun glögin joukkoon
ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Jos glögi vaahtoaa, ”kuori” vaahto pois,
koska se ei näytä kauniilta kakun päällä. Valele glögi ruokalusikallinen kerrallaan
kakun päälle. Näin vältät glögikiilteen valumisen täytteen sekaan. Nosta kakku
takaisin jääkaappiin hyytymään.
Herkullista joulun odotusta!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti