Joka keväinen pakastimen tyhjennys vauhdissa. Joka ikinen talvi
vaalin syksyn satoa pakkasessa, enkä raaski syödä marjoja. Sitten koittaa kevät
ja uudet marjat mielessä aloitan pakastimen tyhjennyksen. Tänä talvena puolukat
tuntuivat erityisen arvokkailta sillä en niitä itse päässyt poimimaan. Onneksi
mummoni pelasti minut talvelta ilman puolukoita.
Tällainen kakku niistä puolukoista sitten syntyi tällä
kertaa.
Puolukkakinuskikakku
Helppo kinuski
1,5 dl kuohukermaa
1,5 dl fariinisokeria
TAI voit käyttää valmista kinuskikastiketta kaupan hyllystä
Pohja
150 g kaurakeksejä
50 g voita tai margariinia
Täyte
4 liivatelehteä
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
250 g maitorahkaa (Rahkojen mauissa ja koostumuksissa on
paljon eroja. Itse olen suosinut leivonnassa Valion pehmeää rasvatonta
maitorahkaa – tavallista tai laktoositonta)
130 g valkosuklaata
1 lime
noin 1 dl puolukoita (tuoreita tai pakaste)
*Aloita kinuskin keitolla sillä sen tulee ehtiä jäähtyä.
Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan ja keittele miedolla lämmöllä
sekoitellen kunnes seos paksuuntuu eli noin 15 -20 min. Anna jäähtyä.
*Murskaa kaurakeksit ja sekoita sulatetun voin tai
margariinin kanssa. Pingot leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija noin 20 cm) pohjan
peitoksi kakun irrottamista helpottamaan. Painele seos vuoan pohjalle. Nosta
jääkaappiin odottamaan.
*Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
*Vaahdota vaniljakastike. Sulata valkosuklaa esimerkiksi
mikrossa välillä sekoittaen. Lisää suklaa ja rahka vaniljavaahdon joukkoon.
Kuumenna limen mehu ja liuota liivatelehdet siihen. Kaada mehu ohuena nauhana
vaniljavaahdon sekaan kokoajan vaahtoa sekoittaen.
*Kaada noin puolet täytteestä vuokaan pohjan päälle. Valuta
kinuskikastiketta sopiva määrä vaahdon peitoksi. Kinuskista ei ole tarkoitus
tehdä kauttaaltaan peittävää kerrosta vaan se saa olla ennemmin
raitoina/ristikkona vaahdon pinnalla. Jätä osa kinuskista koristeluun. Ripottele
pinnalle puolukat. Jos käytät pakastepuolukoita, voi ne käyttää jäisinä. Kaada
loppu täyte puolukoiden ja kinuskin päälle. Täyte kannattaa lisätä nokareina,
jotta vältyt ylimääräiseltä levittämiseltä. Näin puolukat ja kinuski jäävät
kauniisti kakun keskelle. Tasoita pinta haluamasi näköiseksi. Peitä kakku
esimerkiksi foliolla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi
tai seuraavaan päivään. Laita myös loppu kinuski jääkaappiin odottamaan
koristelua.
*Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoiluvadille. Valuta
päälle kinuskikastiketta haluamallasi tavalla. Jos kinuski on liian paksua
valutettavaksi, lämmitä sitä pieni hetki mikrossa. Lisää pinnalle vielä muutama
puolukka. Jäiset marjat toimivat tässäkin hyvin.
Onnistuimpas saamaan simppelin kakun leipomisen kuulostamaan varsin monimutkaiselta.
-Sini-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti