21. huhtikuuta 2014

Pääsiäistunnelmissa



Meille pääsiäinen oli tänä vuonna askartelujen lisäksi pääasiassa yhdessä oloa, lasten kanssa touhuamista ja vähän juhlimista. Pitkänä perjantaina juhlittiin nimittäin Pikkujätin puolvuotispäivää. Tällainen suuri juhla oli hyvä syy kutsua appivanhemmat kakkukahveille.

Mielikuvituksen puutteessa kokeilin tehdä Suklaa-puolukkamoussekakusta vähän keväisemmän version mangolla. Toimii, jos tykkää mangosta. Mango taitaa olla vähän sellainen hedelmä, joka helposti jakaa mielipiteet. Tein kakusta myös vähän pienemmän, kun tuo alkuperäinen. Pääsiäisen kunniaksi koristeena oli mitäs muutakaan kuin pääsiäismunia.

Suklaa-mangomoussekakku


Pohja
100 g tummaa suklaata
80 g voita
2 munaa
1,75 dl sokeria
1,25 dl vehnäjauhoja

Täyte
3 liivatelehteä
1,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (Flora Vanilla tai vastaava)
100 g rahkaa
0,5 dl tomusokeria
1 purkki (435 g/ 230 g) säilykemangoviipaleita

*Sulata voi kattilassa. Nosta kattila liedeltä ja lisää suklaa. Sekoittele kunnes kaikki suklaa on sulanut. 
*Vatkaa munat. Lisää suklaavoiseos munien joukkoon. Lisää sokerit ja jauhot. 
*Kaada leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Valitse uunivuoka siten, että pohjasta riittää irtopohjavuoan kokoinen ympyrä. Paista 180 asteessa noin 30min.

*Anna pohjan jäähtyä. Leikkaa pohjasta irtopohjavuoan (halkaisija noin 28 cm) kokoinen pala ja nosta vuoan pohjalle paistaessa päällä ollut puoli alaspäin.
*Loput pohjasta voi herkutella vaikka kahvin kaverina tai käyttää esimerkiksi cakepopsien tekoon. Itse herkuttelin, mutta täytyypä joskus kokeilla jälkimmäistäkin.

*Laita liivatteet likoamaan. Vatkaa vaniljavaahto. Lisää rahka, tomusokeri ja soseutetut mangot. Mangot kannattaa soseuttaa huolella, ettei mangon ”hiusmaisia” säikeitä jää kakkuun. Halutessasi voit myös siivilöidä soseen ennen täytteeseen lisäämistä.
*Liuota liivatelehdet kuumaan vesitilkkaan ja lisää vaahtoon ohuena nauhana kokoajan sekoittaen.
*Kaada vaahto vuokaan suklaapohjan päälle. Peitä vuoka foliolla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi.


Jotta Pikkupirpanakin pääsi herkuttelemaan tein ”sallituista aineksista” lasten kakun, jossa ei siis ole yhtään lisättyä sokeria. Tästä tuli kuulemma heti lempikakkua. Hienointa oli kun pääsi mukaan leivontaa. Sai auttaa keksien murskaamisessa ja täytteen sekoittamisessa.

Lasten mangokakku


Pohja
6 voileipäkeksiä
noin 30 g voita tai margariinia

Täyte
3 liivatelehteä
150 g jugurttia (itse käytin Valion Eila lohkeavaa luonnonjugurttia)
2 purkkia vauvojen mangososetta (voi käyttää muutakin oman maun mukaan)

*Murskaa voileipäkeksit. Sulata voi tai margariini. Sekoita. Painele seos leivinpaperilla peitetyn pienen irtopohjavuoan (halkaisija 14 cm) pohjalle. Anna jähmettyä hetki jääkaapissa.
*Laita liivatelehteä likoamaan vähintään 5 minuutiksi. Sekoita jugurtti ja hedelmäsose.
*Liuota liivatelehdet pieneen vesitilkkaan ja lisää täytteeseen ohuena nauhana kokoajan sekoittaen.
*Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle. Peitä foliolla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi.

  
Nyt kun olen intoutunut näitä lapsille sopivia leipomisia keksimään, niin lisäsin tunnisteisiin ”lasten leivonta”, jonka alta siis löytyy tällaisia lapsille sopivia herkkuja. Ideana myös, että leipomiset ovat sen verran yksinkertaisia, että lapsi voi osallistua tekemiseen enemmän tai vähemmän iästä, taidoista ja äidin kärsivällisyydestä riippuen.

-Sini-

1 kommentti:

  1. Onpas herkullisen näköisiä kakkuja, etenkin tuo eka! Nam! Hyvää viikonloppua :)

    VastaaPoista