Meille pääsiäinen oli tänä vuonna askartelujen lisäksi
pääasiassa yhdessä oloa, lasten kanssa touhuamista ja vähän juhlimista. Pitkänä
perjantaina juhlittiin nimittäin Pikkujätin puolvuotispäivää. Tällainen suuri
juhla oli hyvä syy kutsua appivanhemmat kakkukahveille.
Mielikuvituksen puutteessa kokeilin tehdä
Suklaa-puolukkamoussekakusta vähän keväisemmän version mangolla. Toimii, jos
tykkää mangosta. Mango taitaa olla vähän sellainen hedelmä, joka helposti jakaa
mielipiteet. Tein kakusta myös vähän pienemmän, kun tuo alkuperäinen.
Pääsiäisen kunniaksi koristeena oli mitäs muutakaan kuin pääsiäismunia.
Suklaa-mangomoussekakku
Pohja
100 g tummaa suklaata
80 g voita
2 munaa
1,75 dl sokeria
1,25 dl vehnäjauhoja
Täyte
3 liivatelehteä
1,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta (Flora Vanilla tai
vastaava)
100 g rahkaa
0,5 dl tomusokeria
1 purkki (435 g/ 230 g) säilykemangoviipaleita
*Sulata voi kattilassa. Nosta kattila liedeltä ja lisää
suklaa. Sekoittele kunnes kaikki suklaa on sulanut.
*Vatkaa munat. Lisää suklaavoiseos munien joukkoon. Lisää
sokerit ja jauhot.
*Kaada leivinpaperilla vuorattuun uunivuokaan. Valitse
uunivuoka siten, että pohjasta riittää irtopohjavuoan kokoinen ympyrä. Paista
180 asteessa noin 30min.
*Anna pohjan jäähtyä. Leikkaa pohjasta irtopohjavuoan
(halkaisija noin 28 cm) kokoinen pala ja nosta vuoan pohjalle paistaessa päällä
ollut puoli alaspäin.
*Loput pohjasta voi herkutella vaikka kahvin kaverina tai
käyttää esimerkiksi cakepopsien tekoon. Itse herkuttelin, mutta täytyypä joskus
kokeilla jälkimmäistäkin.
*Laita liivatteet likoamaan. Vatkaa vaniljavaahto. Lisää
rahka, tomusokeri ja soseutetut mangot. Mangot kannattaa soseuttaa huolella,
ettei mangon ”hiusmaisia” säikeitä jää kakkuun. Halutessasi voit myös
siivilöidä soseen ennen täytteeseen lisäämistä.
*Liuota liivatelehdet kuumaan vesitilkkaan ja lisää vaahtoon
ohuena nauhana kokoajan sekoittaen.
*Kaada vaahto vuokaan suklaapohjan päälle. Peitä vuoka
foliolla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi.
Jotta Pikkupirpanakin pääsi herkuttelemaan tein ”sallituista
aineksista” lasten kakun, jossa ei siis ole yhtään lisättyä sokeria. Tästä tuli
kuulemma heti lempikakkua. Hienointa oli kun pääsi mukaan leivontaa. Sai auttaa keksien
murskaamisessa ja täytteen sekoittamisessa.
Lasten mangokakku
Pohja
6 voileipäkeksiä
noin 30 g voita tai margariinia
Täyte
3 liivatelehteä
150 g jugurttia (itse käytin Valion Eila lohkeavaa
luonnonjugurttia)
2 purkkia vauvojen mangososetta (voi käyttää muutakin oman
maun mukaan)
*Murskaa voileipäkeksit. Sulata voi tai margariini. Sekoita.
Painele seos leivinpaperilla peitetyn pienen irtopohjavuoan (halkaisija 14 cm)
pohjalle. Anna jähmettyä hetki jääkaapissa.
*Laita liivatelehteä likoamaan vähintään 5 minuutiksi. Sekoita
jugurtti ja hedelmäsose.
*Liuota liivatelehdet pieneen vesitilkkaan ja lisää
täytteeseen ohuena nauhana kokoajan sekoittaen.
*Kaada täyte vuokaan keksipohjan päälle. Peitä foliolla ja
nosta jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi.
Nyt kun olen intoutunut näitä lapsille sopivia leipomisia
keksimään, niin lisäsin tunnisteisiin ”lasten leivonta”, jonka alta siis löytyy
tällaisia lapsille sopivia herkkuja. Ideana myös, että leipomiset ovat sen
verran yksinkertaisia, että lapsi voi osallistua tekemiseen enemmän tai
vähemmän iästä, taidoista ja äidin kärsivällisyydestä riippuen.
-Sini-
Onpas herkullisen näköisiä kakkuja, etenkin tuo eka! Nam! Hyvää viikonloppua :)
VastaaPoista