10. toukokuuta 2013

Grand opening



Viikko sitten lauantaina vietettiin kauan odotettuja leikkimökin avajaisia appivanhempien mökillä. Sää suosi ja aurinkoa riitti. Tuulenpuuskat tosin estivät ulkona kahvittelun, mutta se ei menoa haitannut. Alkusähläyksen ja nauhojen leikkuuseremonia jälkeen serkuskolmikko pääsi valloilleen ja ryntäsi ottamaan ilon irti uusista leluista ja uudesta leikkipaikasta. Se riemu ja hymyilevät pikkusuut olivat paras kiitos, jonka tehdystä työstä voi saada. Iloa, riemuja ja hauskoja leikkejä riittää varmasti moneksi vuodeksi.



Ja itselle riittää vielä paljon pientä puuhasteltavaa. Mielessä on jo monta juttuja, jotka on aivan pakko tehdä leikkimökkiin :) Mutta ei kaikkea kerralla.








Avajaisten kahvipöytään löysivät tiensä mantelipikkuleivät, vaahtokarkit ja Me naisista bongattu ehkä parhaimmaksi suklaaherkuksi tituleerattu superhyvä kinuski-suklaapiirakka. Vaikka piirakassa onkin monta vaihetta ei se ollut kovin vaativa tehdä. Mökkiolosuhteissa tosin suosisin ehkä vähemmän tiskiä tuottavia leipomuksia. Seuraavalla kerralla …sellainen varmasti tulee, niin hyvää oli… aion käyttää irtopohjavuokaa piirasvuoan sijaan.



Superhyvä kinuski-suklaapiirakka




Pohja

125 g voita

1,55 dl sokeria

1 kananmuna

2,5 dl vehnäjauhoja

0,5 dl kaakaojauhoja

(painoksi kuivattuja herneitä)



Kinuskitäyte

2 dl kuohukermaa

2 dl fariinisokeria

0,25 tl suolaa



Suklaakuorrute

200g tummaa suklaata

2 kananmunaa

2 dl kuohukermaa



Koristeluun kaakaojauhetta



*Leivo pohja. Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Vatkaa muna joukkoon. Yhdistä jauhot ja kaakaojauhe ja lisää seos voivaahtoon. Kääri taikina muovi­kelmuun ja siirrä jääkaappiin jäähtymään vähintään puoleksi tunniksi.

*Keitä sillä aikaa kinuski. Mittaa kattilaan kerma, fariinisokeri ja suola. Keitä seosta hiljalleen 20–30 minuuttia, kunnes se sakenee. Sekoita aluksi muutaman kerran. Jätä kinuski odottamaan.

*Ota taikina jääkapista ja kauli se kahden leivinpaperin välissä ohueksi, piirakkavuokaan sopivaksi levyksi. Nosta levy vuokaan pohjaksi ja reunoiksi. Leikkaa ylimääräinen taikina pois. Nosta leivinpaperi taikina­pohjalle ja kaada sen päälle riisiä tai kuivia herneitä painoksi. Kuumenna uuni 175 asteeseen. Paista taikinapohjaa 15 minuuttia. Nosta leivinpaperi sekä painot pois ja paista pohjaa vielä 5 minuuttia. Ota piiraspohja uunista ja käännä uunin lämpö 150 asteeseen.

*Pilko ja sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Jätä odottamaan. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Kuumenna kerma kattilassa lähes kiehumis­pisteeseen. Kaada kuuma kerma munien joukkoon, sekoita. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna sekoitellen, kunnes seos paksuuntuu. Pidä lämpö mietona, jotta munat eivät kypsy kokkeliksi. Kaada kermaseos sulan suklaan joukkoon. 

*Levitä kinuski esipaistetulle pohjalle. Kaada suklaakuorrutus päälle ja siirrä piiras uuniin paistumaan 5 minuutiksi. Käännä lämpö uunista pois ja anna piiraan olla jäähtyvässä uunissa vielä puoli tuntia.

Jäähdytä piiras kunnolla ja siirrä se jääkaappiin. Piiras on parhaimmillaan seuraavana päivänä (tai sitä seuraavana). Ripottele valmiin piiraan pinnalle kaakaojauhetta.









-Sini-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti