Viikko sitten lauantaina vietettiin kauan odotettuja
leikkimökin avajaisia appivanhempien mökillä. Sää suosi ja aurinkoa riitti.
Tuulenpuuskat tosin estivät ulkona kahvittelun, mutta se ei menoa haitannut.
Alkusähläyksen ja nauhojen leikkuuseremonia jälkeen serkuskolmikko pääsi
valloilleen ja ryntäsi ottamaan ilon irti uusista leluista ja uudesta
leikkipaikasta. Se riemu ja hymyilevät pikkusuut olivat paras kiitos, jonka
tehdystä työstä voi saada. Iloa, riemuja ja hauskoja leikkejä riittää varmasti moneksi
vuodeksi.
Ja itselle riittää vielä paljon pientä puuhasteltavaa.
Mielessä on jo monta juttuja, jotka on aivan pakko tehdä leikkimökkiin :) Mutta
ei kaikkea kerralla.
Avajaisten kahvipöytään löysivät tiensä mantelipikkuleivät,
vaahtokarkit ja Me naisista bongattu ehkä parhaimmaksi suklaaherkuksi
tituleerattu superhyvä kinuski-suklaapiirakka. Vaikka piirakassa onkin monta
vaihetta ei se ollut kovin vaativa tehdä. Mökkiolosuhteissa tosin suosisin ehkä
vähemmän tiskiä tuottavia leipomuksia. Seuraavalla kerralla …sellainen varmasti
tulee, niin hyvää oli… aion käyttää irtopohjavuokaa piirasvuoan sijaan.
Superhyvä kinuski-suklaapiirakka
Pohja
125 g voita
1,55 dl sokeria
1 kananmuna
2,5 dl vehnäjauhoja
0,5 dl kaakaojauhoja
(painoksi kuivattuja herneitä)
Kinuskitäyte
2 dl kuohukermaa
2 dl fariinisokeria
0,25 tl suolaa
Suklaakuorrute
200g tummaa suklaata
2 kananmunaa
2 dl kuohukermaa
Koristeluun kaakaojauhetta
*Leivo pohja. Vaahdota voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi.
Vatkaa muna joukkoon. Yhdistä jauhot ja kaakaojauhe ja lisää seos voivaahtoon.
Kääri taikina muovikelmuun ja siirrä jääkaappiin jäähtymään vähintään puoleksi
tunniksi.
*Keitä sillä aikaa kinuski. Mittaa kattilaan kerma,
fariinisokeri ja suola. Keitä seosta hiljalleen 20–30 minuuttia, kunnes se
sakenee. Sekoita aluksi muutaman kerran. Jätä kinuski odottamaan.
*Ota taikina jääkapista ja kauli se kahden leivinpaperin
välissä ohueksi, piirakkavuokaan sopivaksi levyksi. Nosta levy vuokaan pohjaksi
ja reunoiksi. Leikkaa ylimääräinen taikina pois. Nosta leivinpaperi taikinapohjalle
ja kaada sen päälle riisiä tai kuivia herneitä painoksi. Kuumenna uuni 175
asteeseen. Paista taikinapohjaa 15 minuuttia. Nosta leivinpaperi sekä painot
pois ja paista pohjaa vielä 5 minuuttia. Ota piiraspohja uunista ja käännä
uunin lämpö 150 asteeseen.
*Pilko ja sulata suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Jätä
odottamaan. Riko munat kulhoon ja vatkaa niiden rakenne rikki. Kuumenna kerma
kattilassa lähes kiehumispisteeseen. Kaada kuuma kerma munien joukkoon,
sekoita. Kaada seos takaisin kattilaan ja kuumenna sekoitellen, kunnes seos
paksuuntuu. Pidä lämpö mietona, jotta munat eivät kypsy kokkeliksi. Kaada
kermaseos sulan suklaan joukkoon.
*Levitä kinuski esipaistetulle pohjalle. Kaada
suklaakuorrutus päälle ja siirrä piiras uuniin paistumaan 5 minuutiksi. Käännä
lämpö uunista pois ja anna piiraan olla jäähtyvässä uunissa vielä puoli tuntia.
Jäähdytä piiras kunnolla ja siirrä se jääkaappiin. Piiras on
parhaimmillaan seuraavana päivänä (tai sitä seuraavana). Ripottele valmiin
piiraan pinnalle kaakaojauhetta.
-Sini-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti