3. elokuuta 2015

Niin se sitten alkoi – remontti

Remonttia on mietitty, pohdittu ja pähkäilty talven yli. Mitä tehdään ja missä järjestyksessä? Miten tehdään? Kuka tekee? Suurista linjoista on päästy yksimielisyyteen. Remontin osalta tärkeimpiä tavoitteita on pitää talo terveenä ja toimivana. Remontissa edetään pala kerrallaan – vältetään sitä, että keskeneräisiä projekteja on meneillään joka nurkassa. Kunnioitetaan vanhaa, mutta tuodaan taloon nykyajan hienouksia kuten kaksi vessaa ja järkevä kylpyhuoneratkaisu neljälle.

Keväällä aloitimme yhteistyön arkkitehdin kanssa ja taistelun muutosrakennusluvasta. Piirustukset pienestä laajennusosasta ovat valmiit ja lupa haussa. Nyt odotetaan…

Ensimmäinen remonttiprojekti on ruokailutilan kunnostus. Ruokailutila eli alakerran makuuhuone keittiön ja olohuoneen välissä. Huone, joka meillä tulee palvelemaan ruokailu-/monitoimihuoneena. Turhimmasta huoneesta aloitetaan, voisi joku ajatella. Se, että tämä huone on poissa käytöstä vähän pidempään, ei haittaa arkea suuresti. Nyt on ollut aikaa tutkia, mitä pintojen alta löytyy. Voidaan tehdä päätökset rakenteista ja pintamateriaaleista rauhassa. Nämä päätökset, kun sitten vaikuttavat koko muun talon remonttiin. Tässä huoneessa myös ulkonurkan kunto oli päällisin puolin tarkasteltuna sellainen, että seinän avaaminen houkutti. 
Vanhat kaapistot purettiin. Ne olikin rakennettu varsin jämäkästi, eikä naulojen määrän tai koon suhteen oltu kitsasteltu. Seiniä purettiin monen tapetti- ja pahvilevykerroksen verran. Seinäpahvit oli osin tapetoitu molemmin puolin moneen kertaan. Uusiokäytettyä materiaalia kaiketi. Korkkilattian alta löytyi vanha puulattia, joka toivottavasti saadaan hiottua ja maalattua käyttökuntoon. Katon kanssa pähkäillään. Säilytetäänkö huoneeseen jossain vaiheessa tehty haltex-katto vai puretaanko esiin vanha panelointi.
Seinissä ihastellaan nyt vanhoja hirsiä. Ehkä joku pätkä vanhaa seinää jätetään näkyviin, mutta muuten toki vaativat työtä. Talon ulkovuorauksen uusiminen ei ole remonttilistan alkupäässä. Jossain vaiheessa sekin tehdään ja silloin lisätään eristettä hirren ulkopintaan. Jätetään eristeen ja ulkopaneloinnin väliin tuuletusväli kuten kuuluu. Nyt sellainen puuttuu. Ja maalataan pinta hengittävällä maalilla lateksimaalin sijaan. Hirren sisäpuolelle tulee ehkä tuulensuojapaperi ja puukuitulevyä. Tai ehkä tuulensuojalevyä ja puukuitulevyä. Mietinnässä vielä. Nurkat yritetään saada tiiviiksi. Varmaa on, että seinien ulkopintojen remonttia odotellessa meillä kuljetaan talvet villasukissa ja – puseroissa.

Fiilikset vaihtelevat innon ja kauhun välillä.

-Sini-

4 kommenttia:

 1. Tsemppiä remontin pitkälle, mutta palkitsevalle polulle! Seuraan innolla mitä teillä tulee tapahtumaan. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tsemppauksesta! Sinä taidatkin tietää meitä paremmin, mihin olemme ryhtymässä :)

   Poista
 2. Näyttävätpä hienoilta nuo hirrellä olevat seinät. Voimia projektiin! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajatuksena on jättää johonkin sisäväliseinään vanhaa hirttä näkyviin. Kiitos tsemppauksesta! :)

   Poista