Vastapaistetut sämpylät voittavat jopa puuron viikonlopun
aamupalana. Eikö?
Yleensä olen todella huono seuraamaan sämpyläreseptejä ja
monesti omat sämpylät tulevatkin ”vähän mitä sattuu mieleen tulemaan ja
lopputulos on juuri sen mukainen”-reseptillä. En tässäkään suurta poikkeusta
tehnyt, mutta ihastuin reseptissä siihen, että taikinaa ei tarvitse vaivata ja
sitä voi nostatuksen jälkeen säilyttää jääkaapissa odottamassa paistoa.
Viikonloppuaamuna saa siis tuoreet sämpylät paistoajassa. Mahtavaa!
Reseptin olen jostain blogista bongannut ja muokannut omaan
makuun. Syön varsin vähän aivan vaaleaa leipää ja siten näissäkin sämpylöissä
vaihdoin suuren osan perus vehnäjauhosta muuksi.
Vaivaamattomat sämpylät
7,5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
0,5 rkl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
noin 10 dl muita jauhoja sopivassa suhteessa, esim.
sämpyläjauhoja, grahamjauhoja, ruisjauhoja, leseitä (enintään 1dl tai vaikuttaa
liikaa taikinan koostumukseen)
*Sekoita kaikki aineet keskenään. Älä vaivaa. Taikina saa jäädä
varsin löysäksi.
*Anna nousta huoneen lämmössä pari tuntia.
*Nostele kahdella lusikalla taikinanokareita pellille.
Huiskuta päälle jauhoja ja tee jokaisen sämpylän pintaan saksilla risti.
*Paista 230 asteisessa uunissa 25 – 35 min sämpylöiden
koosta riippuen. Anna jäähtyä pellillä ilman liinaa.
Jos et halua paistaa kaikkia sämpylöitä heti, peitä
nostatuksen jälkeen taikina muovikelmulla ja nosta jääkaappiin odottamaan
paistoa. Taikinan pitäisi säilyä jääkaapissa noin viikon. Itse en ole
säilyvyyttä testannut paria päivää pidempään.
Tuoreet sämpylät kannattaa syödä ennen kuin joku muu ehtii!
-Sini-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti