12. lokakuuta 2013

Vaivattomat vaivaamattomat sämpylätVastapaistetut sämpylät voittavat jopa puuron viikonlopun aamupalana. Eikö?

Yleensä olen todella huono seuraamaan sämpyläreseptejä ja monesti omat sämpylät tulevatkin ”vähän mitä sattuu mieleen tulemaan ja lopputulos on juuri sen mukainen”-reseptillä. En tässäkään suurta poikkeusta tehnyt, mutta ihastuin reseptissä siihen, että taikinaa ei tarvitse vaivata ja sitä voi nostatuksen jälkeen säilyttää jääkaapissa odottamassa paistoa. Viikonloppuaamuna saa siis tuoreet sämpylät paistoajassa. Mahtavaa!

Reseptin olen jostain blogista bongannut ja muokannut omaan makuun. Syön varsin vähän aivan vaaleaa leipää ja siten näissäkin sämpylöissä vaihdoin suuren osan perus vehnäjauhosta muuksi.


Vaivaamattomat sämpylät


7,5 dl lämmintä vettä
1 pss kuivahiivaa
0,5 rkl suolaa
3 dl vehnäjauhoja
noin 10 dl muita jauhoja sopivassa suhteessa, esim. sämpyläjauhoja, grahamjauhoja, ruisjauhoja, leseitä (enintään 1dl tai vaikuttaa liikaa taikinan koostumukseen)

*Sekoita kaikki aineet keskenään. Älä vaivaa. Taikina saa jäädä varsin löysäksi.
*Anna nousta huoneen lämmössä pari tuntia.
*Nostele kahdella lusikalla taikinanokareita pellille. Huiskuta päälle jauhoja ja tee jokaisen sämpylän pintaan saksilla risti.
*Paista 230 asteisessa uunissa 25 – 35 min sämpylöiden koosta riippuen. Anna jäähtyä pellillä ilman liinaa.

Jos et halua paistaa kaikkia sämpylöitä heti, peitä nostatuksen jälkeen taikina muovikelmulla ja nosta jääkaappiin odottamaan paistoa. Taikinan pitäisi säilyä jääkaapissa noin viikon. Itse en ole säilyvyyttä testannut paria päivää pidempään.Tuoreet sämpylät kannattaa syödä ennen kuin joku muu ehtii!


-Sini-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti