Meillä on töissä työpaikkaetuna pieni, mutta sitäkin enemmän
ilahduttava, hedelmätarjoilu. Maanantaisin työpaikalle saapuu useampi laatikko pullollaan
herkullisia hedelmiä, joita voi sitten napsia välipalaksi, jos sellaista tekee
mieli. Yleensä suosikkihedelmistä jopa kisaillaan ja loppuviikkoa kohden
hedelmät ovat kadonneet parempiin suihin. Lomakaudet ja vajaat viikot ovat
poikkeus. Silloin herkullisia hedelmiä tuppaa jäämään syömättä. Päärynät ovat
yleensä niitä vähiten suosittuja …niitä syödessä kun on riski, että loppupäivän
saa kuljeskella mehutahra rinnuksilla.
Pääsiäisen alus viikko on sen verran pätkä ja monien suosima
lomaviikko, että keskiviikkona hedelmälaatikko oli edelleen täynnä päärynöitä.
Nappasin niitä pussillisen mukaan kotiin ja pyöräytin illalla pikku pirpanan
mentyä nukkumaan piirakan töihin vietäväksi. Hedelmät menivät näin varsin hyvin
kaupaksi, vaikka moni valittelikin, ettei kesäkuntoon -projektin puitteissa
pitäisi herkutella. Palan sain kantaa päivän päätteeksi kotiin miehelle
päiväkahvin kaveriksi.
Päärynä-tosca-piirakka
Pohja
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl maitoa
150 g margariinia
Päälle
Kuorittuja ja halkaistuja päärynöitä sopiva määrä
Kuorrutus
50 g margariinia
1 dl sokeria
80 g mantelirouhetta
1 dl kauraryynejä
0,5 dl maitoa
*Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita keskenään kuivat aineet
ja lisää varovasti vaahtoon. Lisää sulatettu rasva ja maito, sekoita
tasaiseksi. Levitä taikina voideltuun piirasvuokaan ja paista 200 asteessa
uunin keskitasolla 15–20 minuuttia. Saa jäädä vähän raa’aksi
* Pohjan ollessa uunissa valmista kuorrutus. Mittaa kaikki
aineet kattilaan ja kiehauta ne varovasti sekoitellen.
* Asettele paistetun pohjan päälle päärynänpuolikkaat ja
levitä päälle kuorrutus. Paista 225
asteessa noin 10 minuuttia, kunnes piiras saa kauniin värin.
* Tarjoile vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa.
-Sini-
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti