1. marraskuuta 2012

Ihka ensimmäiset synttärijuhlat



Niin se päivä sitten lopulta koitti ...pikkuneidin 1-vuotis syntymäpäivät. Vaikea uskoa, että tässä on vuosi vierähtänyt. Hirveästi on tapahtunut. Ehkä enemmän, kun vuoteen mahtuisi, mutta toisaalta aika on lentänyt siivillä. On pitänyt hetkeksi oikein pysähtyä miettimään kaikkea tapahtunutta. Iloitsemaan siitä mihin ollaankaan päästy ja kuinka ihana pikkupirpana meidän elämää ihastuttaakaan.

Juhlia juhlittiin jo päivä etukäteen. Ja kovasti oli taas toiveissa ”täydelliset” juhlat. Koskakohan sitä oppisi ottamaan vähän rennommin? Kodin piti olla laitettuna. Eipä sitten ollutkaan, kun verhoomoon lähtenyt olohuoneen sohva ei päässyt kotiin ajoissa ennen juhlia. Tarjoilujen piti olla virheettömiä ja kakun täydellinen. Itse en ollut tyytyväinen kaikkeen ja kakunkin kanssa tuli kiire. Mutta vieraille kelpasi. Oli kuulemma hyvää ja herkullista ja kielen mennessään vievää. Kyllä siinä kehuja kuunnellessa punastutti. Muutenkin oli kyllä varsin onnistuneet juhlat. Juhlasankari iloitsi. Kakki kutsutut pääsivät paikalle, joten koti oli tupaten täynnä. Ihana oli nähdä niitäkin sukulaisia, joita ehtii näkemään aivan liian harvoin. Juhlissa vaan aina harmittaa, ettei kaikkien kanssa ehdi jutella niin paljoa kuin haluaisi.

Eikä ehdi ottamaan kuvia …tarjoiluista on lopulta vain muutama miehen ottama kuva, joten tihrustamaan joutuu, jos haluaa tietää mitä meillä syötiin.

Juhlat olivat ”päiväkahviaikaan” ja päätin, että pöytien ei tarvitse notkua. Anopilta sain korvaamattoman avun suolasten herkkujen kanssa. Itse leivoin kakun lisäksi Marian blogista bongaamiani ihania Nutella pikkuleipiä. Tein tosin vähän pienempiä pikkuleipiä …sellaisia suuhun sopivia. Lisäksi opettelin vihdoin ihan oikeiden macaronien leipomista aurajuusto-omena-täytteellä. Sovelsin MAKU-lehden sivuilta löytämääni ohjetta omaan teemaamme sopivaksi.


Aurajuusto-macaronit

(35 kpl)
Omenahilloke
400 g omenoita
1/2 dl vettä
2,5 dl hillosokeria

Macaronit
3 kpl valkuaista
1/4 tl suolaa
4 dl tomusokeria
1 1/2 tl vanilliinisokeria
155 g mantelijauhetta
1/6 tl elintarvikeväriä (vihreä)

Juustotäyte
200 g tuorejuustoa
150 g sinihomejuustoa (rasvaa 30 %) (Aura)

Valmista hilloke mieluiten edellisenä päivänä, jotta se ehtii kiinteytyä. Kuori ja pilko omenat. Kiehauta vesi, lisää omenapalat ja hillosokeri kattilaan. Kuumenna, kunnes sokeri liukenee ja seos alkaa kuplia. Keitä hiljalleen kunnes omenat ovat soseutuneet. Jos hillokkeessa on liikaa sattumia, voit survoa hilloa tasaisemmaksi.

Vatkaa valkuaiset, joihin on lisätty ripaus suolaa, pehmeäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon tomusokeri pienissä erissä edelleen vatkaten, kunnes vaahto on kovaa. Sekoita joukkoon mantelijauhe, vanilliinisokeri ja elintarvikeväri. Pursota taikinasta leivinpaperilla vuoratulle pellille pyöreitä nappeja (Ø 3 cm, noin 70 kpl). Anna levätä 30 minuuttia. Opin, että tämä ennen paistamista lepo on tärkeä. Omista ensimmäinen pellillinen onnistui huonoiten ja kaksi seuraavaa loistavasti. Paista macaronit uunin keskiosassa 170 asteessa 10 minuuttia. Anna jäähtyä vähintään tunti, jotta irrottaminen on helpompaa.

Valmista homejuustotäyte. Mittaa huoneenlämpöiset täytteen ainekset kulhoon ja sekoita.

Täytä macaron-leivokset.

Itse taisin olla vähän säästeliäs täytteen määrän kanssa sillä molempia jäi yli. Mutta eipä se haitannut. Niille löytyi hyvää käyttöä juhlien jälkeenkin piparkakkujen kaverina


Pikkuneiti oli varsin kohtelias synttärisankari. Juuri taputtamaan oppinut pirpana taputti ovella kaikille juhlista lähtijöille :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti