14. marraskuuta 2012

Pikkuisen joulunodotustunnelmissa



Minut tuntevat saattavat kovasti kummastella tuota otsikkoa. En nimittäin vuosiin ole ollut kovinkaan innostunut joulusta. Mietin jopa välillä, että luovun koko joulun juhlimisesta. Lapsena rakastin joulua …ja jossain vaiheessa rupesinkin miettimään, että mikäköhän tässä jouluhommassa on nyt mennyt pieleen. Lapsena joulun odotukseen kuului lahjojen tekoa, lahjojen paketointia, joulukonvehteja, piparkakkuja, piparkakkutaloja. Kaikkea sellaista kivaa, mitä tehtiin yhdessä isovanhempien, vanhempien ja sisarusten kanssa. Jossain vaiheessa kaikki kiva muuttui kiireeksi, kaupoissa juoksemiseksi jouluryysiksessä, väkinäistä lahjojen ostamista …ei ihme, että into laantui.

Tänä jouluna päätin palata etsimään sitä lapsuuteen unohtunutta joulutunnelmaa. Unohdan kiireen ja stressin, nautin itse tekemisestä ja kaikesta pienestä väkertämisestä mielellään ihanien läheisten kanssa. Päätös ei tässä ihan riittänyt, sillä tuntui, että joulutunnelma oli edelleen hukassa, vaikka ympärillä ihmiset jo rupesivat puhumaan joulujutuista ja kauppojen hyllyt notkuu kaikenlaista joulukivaa (ja joulukrääsää). Viime viikolla veljeni soitti ja kysyi ehdittäisiinkö tehdä yhdessä joulukonvehteja …ja sieltä se joulutunnelma löytyi. Sillä sitähän se joulu parhaimmillaan on …olemista ja tekemistä yhdessä.

Eksyin myös Stockmannin Argos-halliin tutustumaan tämän vuoden joulutrendeihin. Kaikkea kivaa siellä osui silmään, mutta päätin jättää joulukoristeiden hankinnan vielä hautumaan. Mukaan tarttui kyllä joulusisustusvalot. Niitä olen nyt monena iltana ihastellut, niitä ja kynttilöitä …tunnelmavalaistuksessa elellään.


Viikonloppuna herkuteltiin myös vuoden ensimmäisellä Glögikakulla. Tämä on meidän perheen ehdottomasti yksi suurimpia jouluherkkuja ja näin joulua odotellessa ja jouluna näitä tulee leivottua useampikin.

Mausteinen glögikakku


Pohja
300 g piparkakkuja
100 g voita tai margariinia

Täyte
4 liivatelehteä
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 dl tomusokeria
200 g tuorejuustoa
0,5 tl kanelia
0,5 tl jauhettua kardemummaa
1 appelsiinin raastettu kuori
3 rkl appelsiinin mehua

Pinnalle
4 liivatelehteä
3 dl glögitiivistettä
1 dl vettä

Murskaa piparit (saa jäädä sattumia) ja sekoita joukkoon sulatettu voi tai margariini. Painele pipariseos irtopohjavuoan pohjalle. Nosta jääkaappiin.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vaniljakastike. Sekoita tuorejuuston joukkoon tomusokeri, appelsiinin raastettu kuori ja mausteet. Lisää vaniljavaahto tuorejuustoseokseen. Kuumenna appelsiinin mehu ja sulata siihen liivatteet. Lisää liivateseos ohuena nauhana täytteen sekaan. Kaada täyte pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa foliolla peitettynä nelisen tuntia tai vaikka seuraavaan päivään.

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen ja anna liota vähintään 5min. Sekoita glögi ja vesi. Lämmitä noin kolmisen ruokalusikallista glögiseosta ja lisää siihen liivatteet. Lisää liivateseos lopun glögin joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Jos glögi vaahtoaa, ”kuori” vaahto pois, koska se ei näytä kauniilta kakun päällä. Valele glögi ruokalusikallinen kerrallaan kakun päälle. Näin vältät glögikiilteen valumisen täytteen sekaan. Nosta kakku takaisin jääkaappiin hyytymään.


Herkullista joulun odotusta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti