6. marraskuuta 2012

Suuren kurpitsan juhla



Vietimme viikonlopun appivanhempien mökillä viettämässä Suuren kurpitsan juhlaa. Tämä oli ensimmäinen kerta, kun mekin ihan oikeasti onnistuimme näitä juhlia juhlimaan. Juhlat olivat kiva versio Halloweenista - mökkikauden päättäjäiset kurpitsaherkuilla höystettynä.


Kuvat TH

Pikkuneidin ukki teki suuren työn ja työsti kurpitsasta mahtavan kynttilälyhdyn, joka irvisteli upeasti yön pimeydessä. Kurpitsan sisälmykset päätyivät lounaskeitoksi ja kurpitsapiirakaksi. En ole koskaan aikaisemmin leiponut tai edes syönyt kurpitsapiirakasta. Tämän reseptin bongasin Neljän tähden illallinen –ohjelmasta ja suuren kurpitsan juhla oli oiva hetki testata reseptiä. Hyvää oli! Makumaailma oli mielestäni sellainen, että piirakka sopii hyvin talven ja joulun juhliin tai vaikka glögin seuraksi. Herkuttelimme piirakan rippeillä vielä kotiin päästyäkin ja totesimme, että tämä herkku oli oikeastaan parasta seuraavana päivänä seistyään vuorokauden jääkaapissa. Maut olivat tasaantuneet, eikä mikään mauste kivunnut yli muiden.

Maailman paras kurpitsapiirakka


Pohja
noin puoli pakettia Digestivekeksejä
75 – 100g voita
2rkl sokeria
kananmunanvalkuainen

Täyte
noin 5 dl tuoreesta kurpitsasta kaavittua kurpitsapyreetä
2 dl kuohukermaa
2 kananmunaa + 1 munankeltuainen
1 rl sitruunankuorta
1/2 tl suolaa
1/4 tl neilikkaa
1/4 tl muskottipähkinää
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1/2 tl kardemummaa
vajaa 1,5 dl sokeria
noin 3/4 dl fariini sokeria

Murskaa keksit, lisää sokeri ja voisula (niin, että taikinasta tulee helposti muovattava, mutta ei liian pehmeää). Painele taikina voideltuun vuokaan tai lasiseen piirakkavuokaan ilman voitelua. Voitele taikina munanvalkuaisilla. Paista 190 asteessa noin 20 min, kunnes kauniin kultainen väri. Jäähdytä.

Nosta uunin lämpötila 220 asteeseen. Sekoita sokerit, mausteet, suola sekä sitruunankuori isossa astiassa. Lisää sekaan munat, sekoita. Lisää kurpitsa ja kerma. Kaada täyte esipaistetun pohjan päälle, paista 220 asteessa 20 minuuttia. Pudota uunin lämpötila 175 asteeseen ja paista noin 40-50 minuuttia. Jäähdytä 2 tunnin ajan ennen tarjoilua tai seuraavaan päivään. Tarjoile jäätelön, kermavaahdon tai vaniljakastikkeen kanssa.


Juhlitaanko teillä Halloweenia, kurpitsan juhlaa tai muita syksyisiä juhlia ennen pikkujoulukauden alkua?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti