25. lokakuuta 2012

Onnellinen päivä ja helppo peltileipä



Eilen oli erityisen onnellinen päivä. Aamu alkoi pikkuneidin kuulotutkimuksilla. Testien jälkeen lääkäri totesi, ettei kuulossa ole mitään vikaa. Ei mitään vikaa! Tuntui kuin sata kiloa huolta olisi tippunut harteilta. Noin hyvien uutisten jälkeen ei päivästä voinut tulla kuin onnellinen. Ei haitannut, vaikka ulkona kylmä tuuli tuiversi niin, että rattaista sai pitää kaksin käsin kiinni, korvia palelsi ja sormet olivat kohmeessa.

Onnellisen päivän reseptiin kuului loistouutisten lisäksi kahvittelua ystävän luona. Ystävän, jota nykyään ehtii nähdä aivan liian harvoin. Pikkuneidin nukkuessa tyytyväisenä rattaissa piipahdin pienijalkaisten kenkätaivaassa eli Korkkari37 –kenkäkaupassa ja heti sisään astuessa osui silmään juuri se, mitä olin etsinyt. Täydelliset saappaat! Etsiessä en ollut aivan varma, mitä etsin, mutta kun löysin niin tiesin. Päivän kruunasi ihana hikitreeni elämäni ensimmäisellä kahvakuulatunnilla. Ohjaaja ei ollut oma suosikki, mutta kahvakuulaan ihastuin sen verran, että ihastus peittosi huonon ohjaajan aiheuttaman ärtymyksen.

Kaiken muun tekemisen lomassa tuli pyöräytettyä pellillinen peltileipää hyvinkin simppelillä ohjeella. Onnistui jopa samalla, kun viihdytti lahkeissa roikkuvaa pikkupirpanaa. Samaisesta taikinasta tulisi varmasti myös hyviä sämpylöitä, mutta niiden pyörittelyyn ei olisi aika riittänyt.

Helppo arjen peltileipä


5 dl vettä
2 tl hunajaa
0,5 tl suolaa
1 pss kuivahiivaa (11g)
4 dl neljänviljan puuroryynejä
2 dl grahamajauhoja
1 dl ruisjauhoja
3-4 dl vehnäjauhoja
0,5 dl rypsiöljyä
pinnalle siemeniä

Lisää lämpöiseen (42 asteiseen) veteen hunaja, suola, kuivahiiva, puuroryynit ja grahamjauho. Sekoita. Lisää ruisjauhot ja vehnäjauhot. Vaivaa taikinaa reippaasti. Itse vaivaan hiivataikinoita aina vähintään 100 kertaa. Tämä on isäni opettama nyrkkisääntö, eikä perustu mihinkään korkeampaan leivontatietämykseen, mutta hyviä taikinoita ja leipomuksia on syntynyt. Lisää öljy. Levitä taikina leivinpaperin päälle uunipellille jauhotetuin käsin. Anna kohota liinan alla noin 40 min. Voitele vedellä, ”leikkaa” ruudukko ja ripottele pinnalle siemeniä. Jos kaapista olisi löytynyt, olisin varmasti valinnut auringonkukansiemenet, mutta jouduin tyytymään seesaminsiemeniin. Paista 225 asteisessa uunissa noin 15 min.



Tänään lämpömittari näyttikin aamulla miinusasteita ….hrrrr! Varmaan tuonne kirpsakkaan säähän on lähdettävä reippailemaan, vaikka kahvakuulailut vähän painavatkin jaloissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti