19. elokuuta 2013

Marjavarkaissa



Viikko sitten viikonloppuna nautittiin Suomen kesästä parhaimmillaan siskon perheen kanssa päivämökkeilyn merkeissä - kokonainen päivä pikkuihmisillä aikaa juosta paljain varpain nurmikolla ja syödä marjoja kilpaa. Mökkeily toimi samalla myös kesän päätöksenä sillä maanantaina palattiinkin töihin, pikku pirpana hoitoon ja muutenkin arjen pariin. Ja olivathan nuo viime viikon säätkin varsin syksyisiä.

Meitä aikuisia hemmoteltiin mökillä mahdollisuudella ottaa rennosti ja syödä mahat täyteen herkkuruokaa. Piipahdettiin siskon kanssa myös lähistön kirppiksellä, mistä olisi mieli tehnyt kantaa yksi jos toinenkin kiva kaluste kotiin. Järki ja tietoisuus tilanpuutteesta kuitenkin voittivat.

Minut oli nimetty jälkkärivastaavaksi, joten edellispäivänä pyöräytin jo jokusen kerran hyväksi toteamani mustikkavalkosuklaakakun. Joka kerta olen kyllä tainnut tehdä kakun vähän erilailla, kun aika laiskasti tulee kirjoiteltua omia reseptikokeiluja ylös. Kuvittelen muistavani ne kaikki ulkoa. 





Reseptistä riittää hyvin perus 23 cm halkaisijalta olevaan vuokaan, mutta itse suosin korkeita kakkuja, joten käytin 19 cm kokoista vuokaa. Pohjan keksien määrää voi vähän säätää vuoan koon ja omien pohjanpaksuusmieltymysten mukaan.

Mustikka-valkosuklaakakku


Pohja
200 – 300 g vaaleita pursotinpikkuleipiä
50 – 75 g voita tai margariinia (pikkuleipien määrän ja rasvaisuuden mukaan)

Täyte
4 liivatelehteä
1 prk flora vanillaa (muukin vaahtoutuva vaniljakastike tai vispikerma käy …itse vannon tämän nimeen)
200 g tuorejuustoa
200 g valkosuklaata
200 g mustikoita (tuoreita tai pakaste)
(sokeria)
1 limen mehu

Koristeeksi
(pensas)mustikoita
valkosuklaata

*Hienonna keksit ja lisää sulatettu voi tai margariini. Painele keksi-voiseos leivinpaperilla peitetyn irtopohjavuoan pohjalle. Nosta jääkaappiin odottamaan täytteen valmistumista.
*Pane liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota flora vanilla. Sulata suklaa varovasti mikrossa vähän väliä sekoittaen. Sekoita sula suklaa ja tuorejuusto keskenään ja lisää flora vanilla vaahdon sekaan.
*Lisää mustikat. Jos käytät pakastemustikoita, kannattaa ne sulattaa ensin, ettei suklaa paakkuunnu.
*Lämmitä kattilassa limen mehu ja sekoita joukkoon liivatteet. Valuta liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana kokoajan sekoittaen.
*Tarkista maku ja lisää halutessasi sokeria.
*Levitä täyte keksipohjan päälle ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi.
*Koristele ja herkuttele.

*Jos mielit kahvipöytään ennemmin enemmän valkoisen kuin liilan sävyjä, voit lisätä mustikat ihan lopuksi hyvin varovasti sekoittaen. Näin täyte ei värjäänny kokonaan.




Mökkipaikan punaviinimarjapensaiden oksat notkuivat täynnä punaisia marjoja. Pakkohan sitä oli käydä vähän marjavarkaissa. Pääsinpä siis leipomaan ensimmäisen punaviinimarjapiirakkanikin.


-Sini-

7. elokuuta 2013

Back to basics



Uusien reseptien kokeilu ja kehittely on jännää ja monesti palkitsevaa. Jotkut vanhat jutut ovat kuitenkin niin hyväksi havaittuja, että niihin on aina palattava. Yksi tällainen on äidiltä opittu piirakkaresepti. Samaa pohjaa käyttäen on meillä kotona pyöräytelty kauden mukaan mustikka-, raparperi- ja omenapiirakat. Pieleen ei voi mennä ja resepti on niin simppeli ja nopea, että herkkuja saa pöytään jopa yllätysvieraille. Tätä reseptiä uskallan ehkä tituleerata maailman parhaaksi peruspiirakaksi.


Mustikkapiirakka


125 g margariinia
1,5 dl sokeria
1 muna
1,5 dl maitoa
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
mustikoita

*Vatkaa margariini ja sokeri vaahdoksi (tässä voi vähän oikaista ja pehmentää margariinia ensin mikrossa niin, että vatkaaminen onnistuu ilman sähkövatkainta). Lisää joukkoon muna ja maito. Sekoita leivinjauhe jauhojen joukkoon ja lisää ne sitten taikinaan.
*Kaada taikina piirakkavuokaan ja laita mustikat päälle. Paistaessa mustikat uppoavat osin taikinaan, joten niitä saa olla reilusti, mutta kuitenkin niin, että reunoilla näkyy taikina.
*Paista 175 asteisessa uunissa 30-35min.
*Tarjoile vaniljakastikkeen tai jäätelön kanssa.

*Samaisella reseptillä saa aikaiseksi omena- tai raparperipiirakan, kun mustikat vaihtaa kuorittuihin ja pilkottuihin omenoihin/raparpereihin ja ripottelee päälle sokeria ja kanelia maun mukaan.



  
Taitaa tältä kesältä jäädä meidän osalta marjat poimimatta, kun anoppi on asettanut minulle porttikiellon mökille. Ei kuulemma tarvita toista savolaista pikkukeskosta tähän perheeseen. Luulenpa, että Mikkelin Keskussairaala kiittää. Minä …noh …haaveilen  niistä marjoista ja mökkisaunasta.


-Sini-

27. heinäkuuta 2013

Kesän parhaat kasvisburgerit


En ole koskaan ennen oikein innostunut hampurilaisista …en ennen kun maistoin miehen kotitekoisia burgereita. Nykyään meillä herkutellaankin sopivan harvakseltaan näillä ei ehkä niin terveysruuilla. Perinteisen jauhelihan pihvin tilalle ollaan kokeiltu kesän aikana erilaisia kasvispihvivirityksiä, joista viimeisin osoittautui kesän parhaaksi.

Olen joskus aikoinaan saanut ystävältä huippuhyvän falafelreseptin, jonka mukaan olen monet kerrat pyöräytellyt hyvä pyörykät. Tällä kertaa tein samalla ohjeella pihvejä, jotka vielä lisämaun saamiseksi paistettiin uunin sijasta pannulla.

Falafelit


2 prk kikherneitä
2 valkosipulinkynttä
1 sipuli
1,5 tl juustokuminaa
0,5 tl korianteria
0,5 tl chilijauhetta
1 ruukku persiljaa
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
 
*Valuta kikherneet ja jauha ne monitoimikoneella tasaiseksi massaksi.
*Hienonna sipuli, silppua persilja ja sekoita kaikki aineet taikinaksi. Pane tunniksi jääkaappiin maustumaan.
*Muotoile kokoisia pyöryköitä tai pihvejä
*Paista uunissa 175 asteessa noin 20min tai pannulla sopivan kypsiksi.


Kasvisburgerit

 
Hyvä sämpylä kevyesti paahdettuna
Falafelpihvi
Halloumjuustoa
Tuoretta ananasta paistettuna
Paistettua sipulia
Tomaattia
Ketsuppia ja chilimajoneesia



Pikkupirpanan maailmanmatkaajatädin kotiuduttua hetkeksi taas Suomeen sai neiti kutsun lähteä katsomaan heppoja hulivilijengin kanssa. Meillä taitaa siis viikonlopun aikana vallita muutaman tunnin remonttirauha ja saadaan vihdoin maakuuhuoneidenpäivitys valmiiksi …siitä lisää myöhemmin.


-Sini-

20. heinäkuuta 2013

Herkullinen loman aloitus



Ensimmäinen lomapäivä. Sen kunniaksi sai herkutella aamupalaksi kauravohveleilla …ja herätä viideltä. Tämän reseptin bongasin joku aika sitten Kauhaa ja rakkautta blogista ja päätin jo silloin, että loma alkaa näillä herkuilla. Tämä on tällainen astetta terveellisempi versio perinteisiin vohveleihin verrattuna ja sopii siten oivasti jopa aamupalaksi. Vohveliraudalla paistettua kaurapuuroa. Alkuperäisessä ohjeessa oli käytetty kulmikasta rautaa, josta tulee paksumpia vohveleita. Itsellä oli käytössä perinteinen malli ja hyviä tuli silläkin.

Kauravohvelit (n. 6-8 kpl)

4,5 dl kaurahiutaleita
2 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
3 dl maitoa
2 munaa
1 tl vaniljauutetta tai 2 tl vaniljasokeria
1-2 rkl vaahterasiirappia tai juoksevaa hunajaa
2 rkl öljyä tai voisulaa

*Jauha kaurahiutaleet nomitoimikoneella hienoksi jauhoksi. Voit myös käyttää kaupan valmiita kaurajauhoja (3,5 dl), mutta sellaisia ei meidän ruokakomerosta löytynyt.
*Sekoita kaikki ainekset keskenään ja paista vohveliraudalla ohjeen mukaan. Taikina turpoaa reilusti ihan vohvelien paistumista odotellessa, joten voit hieman ohentaa sitä maidolla sitä mukaa, kun tarve vaatii.
*Herkuttele hedelmien tai marjojen kanssa.




Saa nähdä mitä kaikkea tekemistä lomalle keksin …tai keksittynä on jo pitkän listan verran tekemistä, joista voi sitten fiiliksen, sään ja huvituksen mukaan valita.

 
-Sini-

18. heinäkuuta 2013

Lisää raparperia



Yksi aamuherätys ennen lomaa…

Pari viikkoa sitten siirryin uudelle toimistolle ”vähän” pidemmän työmatkan päähän. 40km pyöräilyä päivässä ja kesäinen herkuttelu on sallittua.

Muuton kunniaksi tarjosin vanhalle toimistolle jääville kivoille työkavereille läksiäiskakkukahvit – raparperia jo aiemmin hyväksi koetulla reseptillä. Valkosuklaan makeus ja raparperin happamuus!

Raparperi-valkosuklaamoussekakku


Pohja
Noin 200g kauratäytekeksejä
noin 50g voita tai margariinia

Raparperihilloke
4 raparperin vartta
sokeria maun mukaan
kanelia
¼ dl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
¼ dl vettä
1 liivatelehti

Mousse
1prk kuohukermaa tai flora vanillaa
1prk (n 200g) maustamatonta  tuorejuustoa
100-130g valkoista suklaata. Pandan valkoinen suklaa on ollut varsin sopivaa leivontaan ja levy on sopivasti 130g
1/2dl sokeria
4 liivatelehteä
tilkka vettä

*Murskaa keksit. Saa jäädä vähän erikokoisia sattumia . Sulata voi ja sekoita keksimurskaan. Painele irtopohjavuoan pohjalle. Nosta pohja jääkaappiin täytteen teon ajaksi.
*Laita liivatelehti likoamaan kylmään veteen. Kuori ja pilko raparperi (noin 1cm paloiksi). Laita kattilaan raparperi, sokeria ja ripaus kanelia. Sokerin määrää voi lisätä tai vähentää oman maun mukaan. Raparperi saa kuitenkin jäädä aika happamaksi. Keittele hetken aikaa niin, että raparperi pehmenee. Sekoita maissitärkkelys tai perunajauho kylmään veteen ja sen jälkeen lisää seos raparperihillon sekaan. Lisää liivatelehti seokseen ja sekoita hyvin. Levitä hilloke keksipohjan päälle ja nosta takaisin jääkaappiin.
*Hillokkeen tulee olla jäähtynyt ennen moussen lisäämistä eli tämän viimeisen vaiheen voi tehdä vaikka vähän myöhemmin. Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota kerma. Sulata valkosuklaa. Itse sulattelen suklaat mikrossa. Sekoita tuorejuusto suklaan sekaan ja lisää seos sen jälkeen kermavaahtoon. *Tässä kohtaa kannattaa maistella onko tarvetta lisätä sokeria vai makeuttaako suklaa tarpeeksi. Jos tykkään vaniljasta, voi käyttää myös vaniljasokeria. 
*Lämmitä kattilassa tilkka vettä. Kun vesi kiehuu, nosta kattila pois liedeltä ja lisää liivatteet. Lisää liivate vaahdon sekaan ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Kaada vaahto vuokaan raparperihillokkeen päälle ja nosta jääkaappiin jäähtymään.
*Hyytymiseen menee noin 4 tuntia, mutta kakku säilyy herkullisena jääkaapissa muutaman päivänkin. Hyydytetyt kakut kestävät myös varsin hyvin pakastamista.
*Koristeeksi levitin pinnalle raastettua valkosuklaata.





Lomaa kohti!


-Sini-