4. joulukuuta 2014

4. Rakastumassa raakasuklaaseen




 


Raakasuklaa on jo pidemmän aikaa kiinnostanut, mutta tuntunut jotenkin niin vieraalta alueelta, että siihen on pitänyt tutustua vähän kerrallaan hivuttautuen.

Jo jokunen vuosi sitten sain ystävältä lahjaksi raakasuklaanvalmistuspakkauksen, jonka turvin pääsi helposti kokeilemaan herkun valmistusta ja syömistä toki myös. Perus suklaasyöpölle maku vaatii vähän totuttelua, mutta aika äkkiä herkuista tuli suosikki kahvin kanssa …kunnes ne sitten loppuivat. 




Koko homma jäi houkuttamaan, mutta omatoimisuuden puute täysin uuden jutun opetteluun vaivasi edelleen. Syksyllä bongasin GreenStreetin järjestämät raakasuklaa workshopit, suostuttelin siskon kaveriksi ja ilmoittauduin mukaan. Tykkäsin. Opittiin paljon taustoja, historiaa ja raakasuklaan keholle ja mielelle tekeviä ihmeitä ja tietysti päästiin myös harjoittelemaan valmistusta. Hyvä tapa viettää parituntinen lapsivapaata aikaa siskon kanssa puuhaillen. Nyt kaapissa odottaa liuta raaka-aineita omia kokeiluja tai ehkä omia kokeiluja yhdessä siskon kanssa.






Jos joululahjaideoita uupuu, niin jollekin terveellisestä herkuttelusta ja raakasuklaasta kiinnostuneelle tästä löytyi ehkä pari ideaa.


-Sini-

3. joulukuuta 2014

3. Glögikakku



Monille joulun odotus tarkoittaa joulutortuilla ja pipareilla herkuttelua. Meidän perheessä ehdoton ykkönen on glögikakku ja tämä herkku onkin esiintynyt blogissani jo pari vuotta sitten (klik).

Tänä vuonna innostuin laittamaan mittasuhteet uusiksi. Käytössä on ollut pienempi vuoka halkaisijaltaan 20 cm, reunojen korkeus 6 cm, ja siten piparipohjan määrä on puolittunut. Glögikiille on kakun paras osa, mutta sen määrää vähensin lähinnä käytännön syistä. Vannon Marlin glögin nimeen ja on kiva, että puolen litran tiivistepullosta riittää kahteen kakkuun.




Mausteinen glögikakku


Pohja
150 g piparkakkuja
50 g voita tai margariinia

Täyte
4 liivatelehteä
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
1 dl tomusokeria
200 g tuorejuustoa
0,5 tl kanelia
0,5 tl jauhettua kardemummaa
1 appelsiinin raastettu kuori
3 rkl appelsiinin mehua

Pinnalle
3 liivatelehteä
2,5 dl glögitiivistettä
0,5 dl vettä

*Murskaa piparit (saa jäädä sattumia) ja sekoita joukkoon sulatettu voi tai margariini. Painele pipariseos irtopohjavuoan (halkaisija noin 20 cm) pohjalle. Nosta jääkaappiin.
*Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vaahdota vaniljakastike. Sekoita tuorejuuston joukkoon tomusokeri, appelsiinin raastettu kuori ja mausteet. Lisää vaniljavaahto tuorejuustoseokseen. Kuumenna appelsiinin mehu ja sulata siihen liivatteet. Lisää liivateseos ohuena nauhana täytteen sekaan. Kaada täyte pohjan päälle. Anna hyytyä jääkaapissa foliolla peitettynä nelisen tuntia tai vaikka seuraavaan päivään.
*Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen ja anna liota vähintään 5min. Sekoita glögi ja vesi. Lämmitä noin kolmisen ruokalusikallista glögiseosta ja lisää siihen liivatteet. Lisää liivateseos lopun glögin joukkoon ohuena nauhana koko ajan sekoittaen. Jos glögi vaahtoaa, ”kuori” vaahto pois, koska se ei näytä kauniilta kakun päällä. Valele glögi ruokalusikallinen kerrallaan kakun päälle. Näin vältät glögikiilteen valumisen täytteen sekaan. Nosta kakku takaisin jääkaappiin hyytymään.


-Sini-

2. joulukuuta 2014

2. Hyasintit



Joulun lähestyessä jokainen pikkukauppakin tarjoaa hyvän valikoiman joulukukkia. Perinteisen punaisia, värikkäitä ja valkoisia, jotka kaikki levittävät ympärilleen ihastuttavaa jouluista tuoksua. Ja allergiaoireita. Meidän allergiaperheessä ei joulukukkia siksi olekaan näkynyt.

Tänään poikkeisin pikaisesti ostoksille, enkä millään voinut vastustaa rivissä odottavien hyasinttien kutsua. Niinpä koriin sujahti valkoisia kukkia kaksin kappalein. Saa nähdä miten tässä vielä käy.






En ole varma mihin nuo sijoitan …jonnekin kauas miehen lemppari istumapaikoista ainakin. Enkä varmastikaan tuohon ikkunalaudalle kukkapurkkeja rakastavien nopeiden pikkusormien ulottuville. Kauniiltahan ne tuossa toki näyttäisivät.




-Sini-

1. joulukuuta 2014

Joulukuu





Uusi kuukausi – vuoden viimeinen, viimeinen lasten kanssa kotona – alkoi. Ja kun uusi kuukausi alkaa vielä maanantaina, on hyvä päivä aloittaa pieni ryhtiliike ja potkaista joulun odotus käyntiin.

Muuttorupeaman, lasten synttärijuhlien järjestelyn, perheessä riehuneen flunssan ja kaiken muun tekemisen seurauksena iski väsymys. Väsymystä seurasi saamattomuus ja innostuksen puute. Huonosti nukuttuihin öihin ei ole löytynyt lääkettä, mutta jollain on omaa mieltä piristettävä. Siispä päätin haastaa itseni aloittamalla oman ”hyvän mielen blogijoulukalenterin” ja pyrkiä päivittämään blogia jokaisena päivänä jouluaattoon saakka. Mikäs sen parempi ase väsymyksen voittoon, kuin keksiä itselle lisää tekemistä. Vai? Jos tekeminen on kivaa ja innostavaa, niin luulisi toimivan.

Eilen suuntasin Pikkupirpanan kanssa siskoni luokse askartelemaan joulukoristeita taikataikinasta. Jo vuosi sitten bongasin Kotivinkin ohjeen, mutta silloin jäi koristeet toteuttamatta. Nyt siskoni oli löytänyt saman, ja niinpä päätimme ryhtyä tuumasta toimeen. Joululaulut soimaan ja leipomaan.





Sopivaa tekemistä isoille ja pienille tytöille.




 


Taikataikinaa pitää paistaa 3-4 tuntia, ja sen homman jätin suosiolla siskolle hipsien itse lapset kainalossa kotiin muihin puuhiin. Vielä vähän maalausta ja sopiva paikka koristeiden ripustamiselle niin nähdään mitä niistä tuli…


Iloista ja inspiroivaa joulun odotusta!

-Sini-

13. marraskuuta 2014

Mummo ja mökkikakku



Harmaiden ja sateisten päivin jälkeen aurinko eilen ilahdutti pilkottamalla hetken siniseltä taivaalta. Puistoreissulla olisi aurinkolasit ollut paikallaan. Kummasti piristi.

Samoin piristivät muutaman viikon takaiset ruskakuvat, joita eilen selailin. Eivät piristäneet vain ruskan väriloiston vaan niissä esiintyvän hymystä säteilevän kaksikon, mummoni ja Pikkupirpanan, vuoksi. Mummo innostui matkaamaan vähän pidemmänkin bussimatkan uutta kotiamme katsomaan ja saimme hänet tänne koko päiväksi seuraa pitämään. Lapset olivat innoissaan ja niin olin minäkin. Poikkeuksellisen reippaat lapset olivat myös sen verran reiluja, että nukkuivat päiväunia samaan aikaan, jolloin mummolla ja minulla oli aikaa istua kahvin ja kakun ääressä hyvä tovi kaiken maailman asioista jutellen. 


Kahvin kaveriksi olin leiponut Kardemummapullakakkua sillä ihan aidolla ja alkuperäisellä reseptillä. Meidän perheessä kakku tunnetaan paremmin nimellä Mökkikakku sillä sitä leivottiin aina kesäisin mökillä sen helppouden vuoksi. Helppoa ja hyvää. Aina vaan ja joka kerta tämä kakku kirvoittaa muistot lapsuuden kesistä mökillä mummon ja vaarin kanssa.

Kardemummapullakakku aka Mökkikakku 


2 dl sokeri
2 munaa
3 dl kermaa tai kermamaitoa
1 dl voita sulatettuna
1 rkl kardemummaa
5 dl vehnäjauhoja 
21/2 tl leivinjauhetta

pinnalle sokeria

Vatkaa munat ja sokeri. Lisää jauhot, joihin on sekoitettu leivinjauhe ja kardemumma. Sekoita varovasti. Lisää kerma ja voi. Kaada voideltuun korppujauhotettuun kakku- tai piirakkavuokaan. Jos kakkuun haluaa makean kiiltävän pinnan, voi päälle ripotella ohuen kerroksen sokeria. Paista 175 asteisessa uunissa noin tunti.



-Sini-