4. toukokuuta 2014

Puolukoita pakastin pullollaan



Joka keväinen pakastimen tyhjennys vauhdissa. Joka ikinen talvi vaalin syksyn satoa pakkasessa, enkä raaski syödä marjoja. Sitten koittaa kevät ja uudet marjat mielessä aloitan pakastimen tyhjennyksen. Tänä talvena puolukat tuntuivat erityisen arvokkailta sillä en niitä itse päässyt poimimaan. Onneksi mummoni pelasti minut talvelta ilman puolukoita.

Tällainen kakku niistä puolukoista sitten syntyi tällä kertaa.



Puolukkakinuskikakku


Helppo kinuski
1,5 dl kuohukermaa
1,5 dl fariinisokeria
TAI voit käyttää valmista kinuskikastiketta kaupan hyllystä

Pohja
150 g kaurakeksejä
50 g voita tai margariinia

Täyte
4 liivatelehteä
2,5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
250 g maitorahkaa (Rahkojen mauissa ja koostumuksissa on paljon eroja. Itse olen suosinut leivonnassa Valion pehmeää rasvatonta maitorahkaa – tavallista tai laktoositonta)
130 g valkosuklaata
1 lime
noin 1 dl puolukoita (tuoreita tai pakaste)

*Aloita kinuskin keitolla sillä sen tulee ehtiä jäähtyä. Mittaa kerma ja fariinisokeri kattilaan ja keittele miedolla lämmöllä sekoitellen kunnes seos paksuuntuu eli noin 15 -20 min. Anna jäähtyä.
*Murskaa kaurakeksit ja sekoita sulatetun voin tai margariinin kanssa. Pingot leivinpaperi irtopohjavuoan (halkaisija noin 20 cm) pohjan peitoksi kakun irrottamista helpottamaan. Painele seos vuoan pohjalle. Nosta jääkaappiin odottamaan.
*Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
*Vaahdota vaniljakastike. Sulata valkosuklaa esimerkiksi mikrossa välillä sekoittaen. Lisää suklaa ja rahka vaniljavaahdon joukkoon. Kuumenna limen mehu ja liuota liivatelehdet siihen. Kaada mehu ohuena nauhana vaniljavaahdon sekaan kokoajan vaahtoa sekoittaen.
*Kaada noin puolet täytteestä vuokaan pohjan päälle. Valuta kinuskikastiketta sopiva määrä vaahdon peitoksi. Kinuskista ei ole tarkoitus tehdä kauttaaltaan peittävää kerrosta vaan se saa olla ennemmin raitoina/ristikkona vaahdon pinnalla. Jätä osa kinuskista koristeluun. Ripottele pinnalle puolukat. Jos käytät pakastepuolukoita, voi ne käyttää jäisinä. Kaada loppu täyte puolukoiden ja kinuskin päälle. Täyte kannattaa lisätä nokareina, jotta vältyt ylimääräiseltä levittämiseltä. Näin puolukat ja kinuski jäävät kauniisti kakun keskelle. Tasoita pinta haluamasi näköiseksi. Peitä kakku esimerkiksi foliolla ja nosta jääkaappiin hyytymään vähintään neljäksi tunniksi tai seuraavaan päivään. Laita myös loppu kinuski jääkaappiin odottamaan koristelua.
*Irrota kakku vuoasta ja aseta tarjoiluvadille. Valuta päälle kinuskikastiketta haluamallasi tavalla. Jos kinuski on liian paksua valutettavaksi, lämmitä sitä pieni hetki mikrossa. Lisää pinnalle vielä muutama puolukka. Jäiset marjat toimivat tässäkin hyvin.


Onnistuimpas saamaan simppelin kakun leipomisen kuulostamaan varsin monimutkaiselta.


-Sini-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti