29. maaliskuuta 2013

Hedelmillä herkuttelua



Meillä on töissä työpaikkaetuna pieni, mutta sitäkin enemmän ilahduttava, hedelmätarjoilu. Maanantaisin työpaikalle saapuu useampi laatikko pullollaan herkullisia hedelmiä, joita voi sitten napsia välipalaksi, jos sellaista tekee mieli. Yleensä suosikkihedelmistä jopa kisaillaan ja loppuviikkoa kohden hedelmät ovat kadonneet parempiin suihin. Lomakaudet ja vajaat viikot ovat poikkeus. Silloin herkullisia hedelmiä tuppaa jäämään syömättä. Päärynät ovat yleensä niitä vähiten suosittuja …niitä syödessä kun on riski, että loppupäivän saa kuljeskella mehutahra rinnuksilla.

Pääsiäisen alus viikko on sen verran pätkä ja monien suosima lomaviikko, että keskiviikkona hedelmälaatikko oli edelleen täynnä päärynöitä. Nappasin niitä pussillisen mukaan kotiin ja pyöräytin illalla pikku pirpanan mentyä nukkumaan piirakan töihin vietäväksi. Hedelmät menivät näin varsin hyvin kaupaksi, vaikka moni valittelikin, ettei kesäkuntoon -projektin puitteissa pitäisi herkutella. Palan sain kantaa päivän päätteeksi kotiin miehelle päiväkahvin kaveriksi.

Päärynä-tosca-piirakka


Pohja
2 kananmunaa
1,5 dl sokeria
2,5 dl vehnäjauhoja
1,5 tl leivinjauhetta
0,5 dl maitoa
150 g margariinia

Päälle 
Kuorittuja ja halkaistuja päärynöitä sopiva määrä

Kuorrutus
50 g margariinia
1 dl sokeria
80 g mantelirouhetta
1 dl kauraryynejä
0,5 dl maitoa

*Vaahdota munat ja sokeri. Sekoita keskenään kuivat aineet ja lisää varovasti vaahtoon. Lisää sulatettu rasva ja maito, sekoita tasaiseksi. Levitä taikina voideltuun piirasvuokaan ja paista 200 asteessa uunin keskitasolla 15–20 minuuttia. Saa jäädä vähän raa’aksi
* Pohjan ollessa uunissa valmista kuorrutus. Mittaa kaikki aineet kattilaan ja kiehauta ne varovasti sekoitellen.
* Asettele paistetun pohjan päälle päärynänpuolikkaat ja levitä päälle kuorrutus.  Paista 225 asteessa noin 10 minuuttia, kunnes piiras saa kauniin värin.
* Tarjoile vaniljakastikkeen tai kermavaahdon kanssa.




-Sini-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti