28. helmikuuta 2013

Kuin kaksi marjaa



…tai oikeastaan yksi marja ja kaksi versiota samaisesta leivoksesta.

Helmikuu on ollut varsin hektinen. Ohjelmassa on ollut paljon kaikkea kivaa ja ennen kaikkea paljon kaikkea leipomista. Niin paljon kaikkea, etten ole ehtinyt tänne mitään päivittelemään, vaikka ainakin leivontajuttuja olisi riittämiin. Toisaalta myös kuvien räpsiminen aamun pimeydessä tai illan pimeydessä on sen verran ankeaa, että on monesti jäänyt räpsimättä ja onhan sitä nyt vähän hassua postailla reseptejä ilman kuvia.

Ystävänpäivänä muistin työkavereita puolukkaleivoksilla ja niiden päästyä suureen suosioon hyödynsin samaa melkein samaa reseptiä kynttiläkutsukahvitteluiden tarjottavana.

Puolukka-mantelileivokset


Pohja
250 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
2 keltuaista
3 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
noin 100 g mantelirouhetta

Toisessa versiossa tein puolikkaan taikinan, joten leivoksia tuli vähemmän, mutta korkeampia.

Puolukkamousse
4 liivatelehteä
2,5 dl Flora vanillaa
200 g tuorejuustoa
(130 g valkosuklaata)
1,5 dl sokeria (1dl sokeria riittää, jos käytät moussessa valkosuklaata)
2,5 dl puolukkaa

Mantelikrokantti
2 dl sokeria
1 rkl voita
1 maustemitta suolaa
40 g mantelilastuja

*Vaahdota voi ja sokeri. Lisää keltuainen. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää sen jälkeen nopeasti taikinan joukkoon. Kääri taikina muovikelmuun ja nosta vähintään puoleksi tunniksi jääkaappiin jähmettymään. Kauli jähmettynyt taikina ohueksi levyksi uunipellille jauhoja apuna käyttäen. Paista  200 asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
*Leikkaa yhä lämmin pohjalevy sopivan kokoiseksi käyttämääsi astiaa/vuokaa varten. Anna jäähtyä ja nosta reunalliseen astiaan, joka on vuorattu kelmulla tai leivinpaperilla tai käytä kulmikasta reunavuokaa.
*Laita liivatelehdet likoamaan. Vaahdota flora vanilla. Sulata valkosuklaa ja sekoita tuorejuuston sekaan. Lisää tuorejuusto ja sokeri vaniljavaahtoon. Soseuta puolukat ja lisää vaahtoon. Jätä vähän mehua liivatteita varten. Lämmitä mehu ja liota siihen liivatteet. Lisää ohuena nauhana vaahdon joukkoon kokoajan sekoittaen. Kaada mousse pohjan päälle ja nosta jääkaappiin hyytymään.
*Sulata sokeri paksupohjaisessa kattilassa korkealla lämmöllä. Vältä turhaa sekoittamista. Sekoita sulan sokerin sekaan voi ja suola, sekä lopuksi nopeasti mantelilastut. Kaada uunipellin päällä olevalle leivinpaperille, peitä toisella palalla leivinpaperia ja kauli ohueksi. Tämä tulee tehdä nopeasti. Anna jäähtyä. Jäähtyneestä krokantista voi käsin murtaa sopivia paloja leivosten koristeluun.






Tänään satoi ja paistoi samaan aikaan …eikös se ole kesän tai ainakin kevään merkki!

-Sini-

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti